Ιταλική απόβαση στο Ισπανικό Λάδι

Η ιταλική βιομηχανία ελαιολάδου έχει αγοράσει περισσότερο ισπανικό ελαιόλαδο από ποτέ. Από συνολικές εξαγωγές 900.000 τόνων φέτος, οι Ιταλοί έχουν αγοράσει τους 400.000 τόνους, νούμερο – ρεκόρ.

Οι κακές σοδειές σε άλλες χώρες μετέτρεψαν την Ισπανία σε κέντρο πωλήσεων, με τις τιμές να ξεπερνάνε τα 4€/kg για το έξτρα παρθένο.

Η Ιταλία με μια εσωτερική ζήτηση 600.000 τόνων, εξαγωγές άλλων 400.000 και επίσημη ετήσια παραγωγή 350.000 τόνους είναι μια χώρα που παραδοσιακά χρειάζεται να αγοράσει από το εξωτερικό. Φέτος, με παραγωγή περίπου 150.000 τόνων (εκτίμηση), η Ιταλία χρειάζεται περισσότερο λάδι, αλλά έχει και λιγότερες επιλογές αγοράς. Με την εξαίρεση της Τουρκίας (που έχει αύξηση στους 145.000 τόνους), στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγούς χώρες η παραγωγή έπεσε. Στην Ισπανία, το «κοντέρ» έγραψε 1.280.000 τόνους, 8% λιγότερους από πέρυσι. Στην Ελλάδα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 260.000 τόνους, 100.000 στο Μαρόκο, 70.000 στην Πορτογαλία και λιγότερους από 100.000 στην Τυνησία, που ήταν σημαντικός προμηθευτής.

Η "ιταλική απόβαση"

Η "απόβαση" των Ιταλών κατά το πρώτο μισό της χρονιάς προκάλεσε άνοδο των τιμών και αύξηση των εξαγωγών κατά 29% τον Απρίλιο. Το Μάιο, οι Ιταλοί επιβράδυναν τις αγορές τους, πράγμα που μεταφράστηκε σε ελαφριά μεταβολή των τιμών, αν και αναμένεται να ξαναγοράσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι εξαγωγές προς άλλες χώρες εξελίσσονται ομαλά και κυρίως προς τις ΗΠΑ, όπου οι ισπανικές πωλήσεις ξεπερνούν τους 120.000 τόνους, πάνω από τις ιταλικές. Ωστόσο, η ένωση των εξαγωγέων προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η άνοδος των τιμών στον κλάδο της αύξησης του μεριδίου αγοράς. Επίσης, προειδοποιούν τη διοίκηση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) για πρακτικές χωρών που δεν είναι μέλη του (και συνεπώς δεν υποχρεούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς του Συμβουλίου) και αγοράζουν χύμα ελαιόλαδα με σκοπό αργότερα να τα αναμείξουν με άλλα φυτικά λίπη και να τα πουλήσουν ως τύπους και κατηγορίες λαδιού που δεν αναγνωρίζονται επίσημα από τις ελαιοπαραγωγές χώρες.

Για την επόμενη χρονιά, υπάρχουν δυο κύρια ερωτήματα. Η κατάσταση των δέντρων στις ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ισπανίας κρίνεται καλή. Αλλά, υπάρχει φόβος ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχής μπορεί να χαθεί μέρος της σοδειάς, η οποία (σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις) αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα της περυσινής και πολύ πίσω από τα 1,6 εκατομμύρια τόνους.

 

Πηγές: elpais.com / olivenews.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!