2 Ολόκληροι Νομοί Άρτας & Πρέβεζας χωρίς προστασία από τον Δάκο

Δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος ψεκασμοί Δακοκτονίας στην Π.Ε. Πρέβεζας, όπως ανακοίνωσε χθες με Δελτίο Τύπου η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.


Η Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των κτημάτων τους σύμφωνα με τις οδηγίες που θα εκδίδονται από την υπηρεσία για τους κατάλληλους χρόνους και τρόπους ψεκασμού.
Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      
Πληροφορούμε τους ελαιοπαραγωγούς ότι μετά από δύο συνεχείς άγονους διαγωνισμούς για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμού για το πρόγραμμα Δακοκτονίας 2017 και παρά τις προσπάθειές μας για εξεύρεση άλλου νόμιμου τρόπου ανάληψης του έργου, δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Συνεπώς για το έτος 2017 δεν θα εφαρμοστεί πρόγραμμα ψεκασμών δακοκτονίας από την Δ.Α.Ο.Κ. Πρέβεζας και οι παραγωγοί θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των ελαιοκτημάτων τους με δική τους μέριμνα και ευθύνη.

Η υπηρεσία μας παρ’ όλα αυτά θα παρακολουθεί την εξέλιξη του δακοπληθυσμού (με την τοποθέτηση παγίδων) και θα ενημερώνει τους παραγωγούς, ώστε στον κατάλληλο χρόνο να γίνονται οι ψεκασμοί με τα κατάλληλα σκευάσματα και τους ενδεδειγμένους τρόπους.

Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο με δελτία τύπου στα ΜΜΕ όσο και από την ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (www.preveza.gr).

       

Ο Δ/ΝΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

Από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας

 

Νομός  Άρτας

Πρόγραμμα Δακοκτονίας στον Νομό της Άρτας έχει να υλοποιηθεί από το έτος 2004. Τα τελευταία 13 χρόνια λοιπόν η μοναδική σε αξία και ποιότητα ποικιλία χονδρολιά-κονσερβολία Άρτας , αλλά και των υπολοίπων ποικιλιών (κυρίως Καλαμών και Κορωνέικης ) μένουν εδώ και χρόνια απροστάτευτες από τον κυριότερο εχθρό της ελιάς – τον Δάκο.

Ο κόπος και οι επενδύσεις χιλιάδων παραγωγών του Νομού, έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 13 χρόνια ή επιβαρύνονται με το κόστος καταπολέμησης του εντόμου (3 επιπλέον πολλές φορές ψεκασμοί)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας είχε επενδύσει χρήματα για την πιστοποίηση της μοναδικής στην Ελλάδα ποικιλίας χονδροελιά-κονσερβολιά Άρτας ως προϊόν ΠΓΕ. Η πιστοποίηση έληξε το 2016, χωρίς όμως να γίνει καμιά επένδυση εκ μέρος Ιδιωτών ή συνεταιριστικών ομάδων του Νομού, αξιοποιώντας εμπορικά την πιστοποίηση.

Οι ίδιοι οι παραγωγοί λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της μείωσης της εμπορικής αξίας της συγκεκριμένης ποικιλίας, έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να ξηλώνουν την ποικιλία, μπολιάζοντας ή αντικαθιστώντας τα δένδρα με άλλες ποικιλίες (κυρίως κορωνέικη)

Οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας αποποιούνται τις ευθύνες τους , επικαλούμενοι φόρτο εργασίας και έλλειψη προσωπικού για την έκδοση των προκηρύξεων εδώ και 13 συνεχή έτη.

Τα συμπεράσματα δικά σας

 

Από το www.e-geoponoi.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd