Στον Εισαγγελέα το 60% των παράνομων κτηνοτρόφων στην Λεπενού Αιτ/νίας

Στον εισαγγελέα θα παραπεμφθούν όσοι εν γνώσει τους δήλωσαν άλλα αντί άλλων κοπαδιών στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου. Ο υπουργός παράλληλα προανήγγειλε ελέγχους και σε άλλες περιοχές.

 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοκαρνανίας της ΝΔ, Μάριου Σαλμά, προεδρεύοντος του επίσης βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως κοντά στο 60% ήταν λιγότερα τα ζώα που δηλώνονταν, ενώ υπήρξαν αποκλίσεις και στην ηλικία των δηλωθέντων ζώων.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Σαλμάς ανέφερε πως είναι θέμα του κράτους και του αρμόδιου οργανισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ) να κάνει τους ελέγχους που χρειάζονται, αλλά προεξόφλησε ότι δεν υπήρξε δόλος και σημείωσε πως είναι εγκλωβισμένη μια ολόκληρη τοπική κοινωνία. «Είμαστε υπέρ των ελέγχων, είναι αυτονόητο», ανέφερε και ζήτησε να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό τι διαδικασία θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής, τι προβλέπεται για τους παραβάτες αλλά και για το αν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για τους ελέγχους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για «αναδίπλωση» του κ. Σαλμά, σημείωσε πως υπήρχαν πολλές καταγγελίες για τα κοπάδια της περιοχής και ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος που έγινε κατέδειξε τα εξής:

 • 15 ελεγχόμενοι, 0% απόκλιση, τα κοπάδια τους ήταν ως ήταν δηλωμένα, καμία ποινή
 • 13 ελεγχόμενοι, απόκλιση 0%-20%, πληρωμή με ποινή
 • 24 ελεγχόμενοι 20%-50% δεν θα πληρωθούν επιδότηση
 • 150 ελεγχόμενοι 50% + απόκλιση, που δεν θα πληρωθούν και θα έχουν κυρώσεις
 • 57 ενστάσεις κατατέθηκαν από τους κτηνοτρόφους, οι οποίες θα εξεταστούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο υπουργός σημείωσε πως από τα 4.153 μετρηθέντα ζώα, τα 324 ήταν μη επιλέξιμα, διαφόρων ηλικιών. Σημείωσε ότι ο έλεγχος έγινε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και επί το επιεικέστερο, χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή ένταση. Τόνισε, ακόμη, πως οι αποκλίσεις που σημειώθηκαν ήταν της τάξης του 60% και μάλιστα ότι στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμούν πως το 15% των ελεγχόμενων ζώων ήταν μεταφερόμενα ζώα. Εξήγησε πως υπήρξαν και κάποιες τυπικές παραβάσεις, οι οποίες δεν είχαν την ίδια βαρύτητα σε ό,τι αφορά στα διαβατήρια και τα μητρώα.

«Δείξαμε κατανόηση και σε περιπτώσεις αδυναμίας, δεν δημιουργήσαμε εντάσεις και παρουσιάσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό στην κατεύθυνση της απονομής δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Αποστόλου. Σημείωσε πως τον συντονισμό είχε η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, και τόνισε ότι υπήρξε η αποδοχή ακόμη και για τη συγκέντρωση κοπαδιών ως το τέλος της εβδομάδας (επειδή είναι ελευθέρας βοσκής). «Ξεπεράσαμε ακόμη και το γεγονός ότι κανένας δεν κατείχε διαβατήριο και μητρώο, για να μην απορριφθεί», ανέφερε και τόνισε πως ζητήθηκε από την ΕΑΣ Αγρινίου να φτιάξει για όλους τους παραγωγούς μητρώα και να εκδώσει όλα τα διαβατήρια, προκειμένου να μην κριθούν μη επιλέξιμοι και όλοι όσοι είχαν τυπικές παραβάσεις.

Ο υπουργός, τέλος, σημείωσε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στείλει τα πρακτικά ελέγχου στην αρμόδια ΔΑΟΚ προκειμένου να εξεταστούν οι 57 ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από τους 187 ελεγχθέντες, αλλά υποστήριξε πως όπου υπήρξε «οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης και παραβίασης οδηγιών θα παραπέμψουμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη». «Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και σε άλλες περιοχές. Δεν πρέπει οι πόροι να κατανέμονται οι πόροι σε βάρος αυτών που διατηρούν τη νομιμότητα», κατέληξε ο υπουργός.

Ακόμη και τα αρσενικά με τα… θηλυκά ζώα μπέρδεψαν στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με στοιχεία, που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Αφορμή στάθηκε η ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο και την τοπική βουλευτή Αιτωλοκαρνανίας του κυβερνώντος κόμματος, Μαρία Τριανταφύλλου, οι οποίοι έκαναν σχετικό ερώτημα και ταυτόχρονα αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) στο Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, στο επίσημο έγγραφο και προτού εξεταστούν οι ενστάσεις, επαναλαμβάνεται πως είναι στο  67,9% η απόκλιση που παρατηρήθηκε στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας, μετά από επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύστερα από καταγγελίες.

Ο έλεγχος αφορούσε 202 κτηνοτρόφους – κατόχους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τις αιτήσεις, που είχαν καταθέσει για το 2016. Ο συνολικός αριθμός δηλωθέντων ζώων, σύμφωνα με τις αιτήσεις, ήταν 12.974, εκ των οποίων κρίθηκαν μη επιλέξιμα, 8.821 ζώα.

Αυτά τα ζώα κρίθηκαν μη επιλέξιμα, σύμφωνα με το έγγραφο διότι:

 • Απουσίαζαν τα ενώτια
 • Δεν είχαν ίδια ηλικία τα δηλωμένα ζώα, με αυτά που αναφέρονταν στη δήλωση  στο ΟΣΔΕ.
 • Δεν είχαν ίδιο φύλο, τα ζώα, που εμφανίστηκαν κατά τον έλεγχο, με τα δηλωμένα.
 • Απουσίαζαν τα διαβατήρια των ζώων
 • Δεν είχε καταχωρηθεί η μεταβολή στο ζωικό κεφάλαιο στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων
 • Δεν υπήρξαν ούτε καν χειρόγραφα μητρώα για μεταβολές στην εκμετάλλευση σε ό, τι αφορά στο ζωικό κεφάλαιο.
 • Δεν εντοπίστηκαν ζώα στους στάβλους μετά τη λήξη της περιόδου υποχρεωτικής διατήρησης, όπως προβλέπεται, ούτε παραστατικά, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τυχόν απομάκρυνσή τους.

 

 

 

Πηγή: tastv.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

 • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

 • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

 • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd