20 Χρόνια καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ποικιλίας Καλαμών !

Με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν τυχαία δύο νταλίκες στην Καλαμάτα, που μετέφεραν από Τουρκία μέσω Βουλγαρίας σε Λακωνία, ελιές «Καλαμών/ Καλαμάτας»,

έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το γνωστό θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που παραμένει άλυτο επί 20 χρόνια, διευκολύνοντας αυτές ακριβώς τις αθέμιτες πρακτικές.
Tα ανωτέρω αναφέρει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ σε έγγραφο που έστειλε στους αρμοδίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο υπογραμμίζει και τα εξής:


Η κυβέρνηση δια του ΓΓ του Υπουργείου Αντώνογλου και κατόπιν συσκέψεων με τους παραγωγικούς φορείς του Νομού – ο οποίος σημειωτέον είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελιάς καλαμών με παραγωγή 25.000 τόνων ετησίως με ανοδικές τάσεις και αντιπροσωπεύει το μισό περίπου της παραγωγής της Χώρας μας- εξέδωσε εγκύκλιο με αριθ…ΦΕΚ. Β’4044.16-12-2016 σύμφωνα με την οποία καταχωρούνταν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών με την ονομασία «Ελιές Καλαμάτας» και επιτρεπόταν η διακίνηση και η εμπορία με αυτήν την ονομασία, που ήταν και το πρώτο βήμα για την λύση του προβλήματος.
Παραδόξως η ανωτέρω εγκύκλιος, μετά από πιέσεις γνωστών παραγόντων αποσύρθηκε σε μία νύχτα, εκθέτοντας την Κυβέρνηση, τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύοντας ταυτόχρονα τους παραγωγικούς φορείς της Αιτ/νιας οι οποίοι επικρότησαν αμέσως με ανακοινώσεις τους, την προτεινόμενη λύση, θεωρώντας ότι δόθηκε επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Δεν χρειάστηκε παρά να περάσουν ελάχιστοι μήνες ώστε να αποδειχθούν οι δόλιες πρακτικές που ακολουθούνται με τις αθρόες παράνομες εισαγωγές ελιάς Καλαμών από τρίτες χώρες, όπως εδώ από την Τουρκία, με σκοπό να «βαπτιστούν» και να πωληθούν σαν Ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών και δη της Αιτωλοακαρνανίας.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σύριζα Αιτωλοακαρνανίας με την επιστολή καλεί «το ΥΠΑΤ και τον Υπουργό σ. Αποστόλου να επαναφέρει και να θέσει άμεσα σε ισχύ την ανωτέρω εγκύκλιο προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμάτας , με σκοπό την προστασία του εισοδήματος τους, την ομαλοποίηση της αγοράς στο εξωτερικό, και την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης του προϊόντος προς όφελος τελικά της Ελληνικής οικονομίας

Βαρεμένος: Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση

Την επιστολή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας δημοσίευσε το site /www.stokokkino.gr που φιλοξένησε και την ακόλουθη δήλωση του βουλευτή και Β’ αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Βαρεμένου: «Το Υπουργείο Προσπαθεί να ξεπεράσει κάποιες αμφιβολίες και αντιδράσεις οι οποίες δεν είναι βάσιμες, διότι δεν θίγεται το ΠΟΠ της Καλαμάτας. Είχε ανακοινωθεί μάλιστα η απόφαση από τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να μπει στον εθνικό κατάλογο η ελιά της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου.

 

Ο γ.γ. του Υπουργείο ο κ. Αντώνογλου είχε βρει μια λύση που χαρακτηρίζεται «χρυσή τομή». Καθυστερεί. Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες παραγόντων στην Καλαμάτα. Το υπουργείο και ο υπουργός είναι πεισμένος για να μπει στον εθνικό κατάλογο και να μπαίνει σε κάποια ράφια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το ξέρει αυτό το υπουργείο, έχει απόλυτη συνείδηση αυτού του πράγματος. Από εκεί και πέρα περιμένουμε από μέρα σε μέρα να επιλυθεί το θέμα. Παράγοντες της Μεσσηνίας που είναι πιο ψύχραιμοι κι έχουν γνώση του θέματος, έχουν συμφωνήσει επ’ αυτού. Δεν πρόκειται για κάποια αντιπαράθεση»

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd