Κατασχέθηκαν 700κιλά παράνομων φυτοφαρμάκων από την Τουρκία

Πάνω από 700 κιλά παράνομων φυτοφαρμάκων τουρκικής προέλευσης κατέσχεσαν οι τελωνειακές Αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Παρασκευή (4 Αυγούστου).

 

Μόνο το 2017, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 211.475 ευρώ σε 59 περιστατικά. Όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να επιβληθούν πρόσθετες ποινικές κυρώσεις, καθώς και σε άλλες αρμόδιες αρχές για την προβλεπόμενη περικοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο προειδοποίησε για τις ζημιογόνες επιπτώσεις που επιφέρει η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων στην εθνική οικονομία και το περιβάλλον.

«Δεν εισπράττονται οι απαραίτητοι δασμοί κατά την εισαγωγή τους, δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά τη διακίνησή τους, εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τόσο οι χρήστες των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, όσο και οι καταναλωτές που θα τα αγοράσουν εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Προστασίας Καλλιεργειών (ECPA) προειδοποίησε ότι η αύξηση της ποσότητας παράνομων φυτοφαρμάκων, πραγματοποιείται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που συνιστά σοβαρό οργανωμένο έγκλημα.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι τα παράνομα φυτοφάρμακα ενδέχεται να περιέχουν χημικές ουσίες που δεν έχουν περάσει από δοκιμαστικό έλεγχο. Οι εν λόγω ουσίες είτε απαγορεύονται ή περιορίζονται εντός της ΕΕ, εξαιτίας του ότι θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, καθώς και τους βιοτικούς πόρους των αγροτών.

Το Φεβρουάριο, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) δημοσίευσε σχετική έκθεση, σύμφωνα με την οποία η νόμιμη βιομηχανία εκτιμάται ότι χάνει περίπου 1,3 δις ευρώ σε ετήσια έσοδα, λόγω παραποίησης φυτοφαρμάκων, ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο άμεσος αντίκτυπος στην απασχόληση.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι στην ΕΕ έχουν χαθεί περίπου 2.600 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να φθάσουν τις 11.700, λαμβάνοντας υπόψιν τις ευρύτερες επιπτώσεις από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Σε έναν τομέα αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η γερμανική βιομηχανία φυτοφαρμάκων χάνει συνολικά €299 εκατομμύρια και 500 θέσεις εργασίας ετησίως.

 

 

Από Sarantis Michalopoulos | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!