Μάχη για την Ισπανική Ελιά μεταξύ ΕΕ & USA

Τον Ιούνιο, το υπουργείο Εμπορίου (DOC) των ΗΠΑ διενήργησε έρευνα αναφορικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από Ισπανούς παραγωγούς, ύστερα από σχετική αναφορά που υπέβαλαν καλλιεργητές στην Καλιφόρνια.

Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι οι ισπανικές ελιές πωλούνταν σε χαμηλότερες τιμές στις ΗΠΑ εν συγκρίσει με την εγχώρια αγορά.

Η απόφαση του υπουργείου θα εξαρτηθεί με κριτήριο το αν οι επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ διαστρεβλώνουν το εμπόριο. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει ως ενδιαφερόμενο μέρος στις έρευνες, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη στους Ισπανούς παραγωγούς κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής στη EURACTIV την Παρασκευή (25 Αυγούστου).

Σε περίπτωση που οι Αμερικανοί ερευνητές κρίνουν ότι οι Ισπανοί παραγωγοί έχουν αθέμιτο όφελος, τα μέτρα αντιντάμπινγκ θα μπορούσαν να προετοιμαστούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και να εφαρμοστούν πλήρως περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Επιπλέον, η Copa Cogeca προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόφαση συνιστά «επικίνδυνο προηγούμενο» για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιθέσεις κατά των εξαγωγών από τομείς που υποστηρίζονται από την ΚΑΠ.

Αντεπίθεση από την Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις αμερικανικές διαδικασίες αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων κατά των εισαγωγών ελιών από την Ισπανία και παρεμβαίνει, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ισπανών παραγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές εντός της Κομισιόν, το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης της γεωργίας από την ΕΕ χαρακτηρίζεται από τους κανόνες του ΠΟΕ ως ενισχύσεις «πράσινου κουτιού», δηλαδή αποσυνδέονται από την παραγωγή και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς.

«Εφόσον τα συστήματα αυτά δεν διαστρεβλώνουν το εμπόριο, δεν επηρεάζουν την παραγωγή και το προϊόν, τότε δεν υπάρχουν λόγοι για μέτρα αντεπιδοτήσεων του ΠΟΕ», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Copa Cogeca, Pekka Pesonen: «Η στήριξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ επιτρέπεται βάσει των κανόνων του ΠΟΕ και κατά συνέπεια δεν έχει διαπιστωθεί ότι διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό».

 

πηγή: euractiv.gr/

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους νεογέννητους χοίρους να επιβιώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και μετά αποφασίζει ποιες χοιρομητέρες θα πάνε προς σφαγή, έχει αναπτυχθεί και αρχίζει να χρησιμοποιείται σε φάρμες εκτροφής χοίρων στην Κίνα.

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd