Κομισιόν: Πράσινο φως για τις γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα από την Ελλάδα και τη Γαλλία

Την έγκρισή της σε τρεις αιτήσεις που αφορούν τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα από τη Γαλλία και την Ελλάδα έδωσε η Κομισιόν, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διασφαλίσει την ποιότητα και την ονομασία προέλευσης των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ.

 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συμφώνησε να προσθέσει τρία νέα προϊόντα στο καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Γαλλία απέκτησε δύο ετικέτες –έχοντας συνολικά 244-, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Τα προϊόντα με ΠΟΠ είναι το «μαύρο ζαμπόν Bigorre» και το κρέας από τον χοίρο Gascon.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρόσθεσε μια ακόμη ετικέτα (συνολικά διαθέτει 105) για την προστασία ονομασίας προέλευσης του «Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης».

Η ΕΕ έχει καθιερώσει διμερείς συμφωνίες για την αναγνώριση προϊόντων σε αγορές εκτός των συνόρων της, ωστόσο αρκετά συχνά οι εμπορικοί εταίροι δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, που ζητούν την προστασία ονομασίας προέλευσης για το κρασί, τα τυριά και το λάδι, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα περιστατικά απάτης στον τομέα των τροφίμων. Σύμφωνα με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO), το 2014 παραποιήθηκε το 9% όλων των προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις στην αγορά της ΕΕ.

 

Από Paola Tamma | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

  •  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενηµερώθηκε, τόσο από την Αρµόδια Κυπριακή Αρχή, όσο και από την εταιρεία ∆Ω∆ΩΝΗ Α.Ε., Αγροτική Βιοµηχανία Γάλακτος Ηπείρου, σχετικά µε την προληπτική ανάκληση διαφόρων παρτίδων “Γιαούρτι ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ∆Ω∆ΩΝΗ”,

  • Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, τόσο από την εταιρεία “Αγροτική Βιοδιατροφική Α.Ε.” όσο και μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση παιδικού επιδόρπιου γιαουρτιού,

  • Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Πειραιά – Τμήμα Α΄, διαπίστωσε ότι το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Altura sea food σκουμπρί σε σάλτσα τομάτας»,

Δελτία Φυτοπροστασίας

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!