Κομισιόν: Πράσινο φως για τις γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα από την Ελλάδα και τη Γαλλία

Την έγκρισή της σε τρεις αιτήσεις που αφορούν τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις σε προϊόντα από τη Γαλλία και την Ελλάδα έδωσε η Κομισιόν, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διασφαλίσει την ποιότητα και την ονομασία προέλευσης των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ.

 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συμφώνησε να προσθέσει τρία νέα προϊόντα στο καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Γαλλία απέκτησε δύο ετικέτες –έχοντας συνολικά 244-, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Τα προϊόντα με ΠΟΠ είναι το «μαύρο ζαμπόν Bigorre» και το κρέας από τον χοίρο Gascon.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρόσθεσε μια ακόμη ετικέτα (συνολικά διαθέτει 105) για την προστασία ονομασίας προέλευσης του «Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης».

Η ΕΕ έχει καθιερώσει διμερείς συμφωνίες για την αναγνώριση προϊόντων σε αγορές εκτός των συνόρων της, ωστόσο αρκετά συχνά οι εμπορικοί εταίροι δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, που ζητούν την προστασία ονομασίας προέλευσης για το κρασί, τα τυριά και το λάδι, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα περιστατικά απάτης στον τομέα των τροφίμων. Σύμφωνα με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO), το 2014 παραποιήθηκε το 9% όλων των προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις στην αγορά της ΕΕ.

 

Από Paola Tamma | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη,

  • Τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους νεογέννητους χοίρους να επιβιώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και μετά αποφασίζει ποιες χοιρομητέρες θα πάνε προς σφαγή, έχει αναπτυχθεί και αρχίζει να χρησιμοποιείται σε φάρμες εκτροφής χοίρων στην Κίνα.

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!