Αύξηση 18,3% της τιμής του ελαιολάδου μέσα σε 12 μήνες

Αύξηση 18,3% κατέγραψε σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο η τιμή του ελαιολάδου, όταν ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2016.

 

Η αύξηση της τιμής του λαδιού αποδίδεται στη μικρή παραγωγή της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου. Ωστόσο και η εφετινή παραγωγή αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών που δεν ευνόησαν τα ελαιόδεντρα.

Το ακριβό λάδι αποθαρρύνει τους ήδη αδύναμους καταναλωτές από το να αγοράσουν τυποποιημένο ελαιόλαδο και στρέφονται είτε σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είτε στην κατανάλωση χύμα ελαιολάδου.

Εξαιτίας της στροφής αυτής των καταναλωτών οι βιομηχανίες παραγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου υφίστανται έντονο ανταγωνισμό από τη διακίνηση χύμα προϊόντος, με αποτέλεσμα εταιρείες του κλάδου που άλλοτε κατέγραφαν κέρδη σήμερα να καταγράφουν ζημιές.

Το ποσοστό συγκέντρωσης στην αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου είναι αρκετά υψηλό, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδια που κατέχουν στην αγορά με κάθε τρόπο (π.χ. προσφορές).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παραγωγούς που διακινούν χύμα ελαιόλαδο, παρά τη σχετική απαγόρευση που ισχύει από την ΕΕ.

 

Πηγή: insider.gr / Θανάσης Κουκάκης 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών θα υπάρξουν διεθνώς έως τα μέσα του αιώνα, λόγω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας.

  • Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας "Δάσκαλοι Μελισσοκομίας" απέστειλαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποίησαν προς τα ΜΜΕ μία ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία στην οποία καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό των μελισσοτροφών του εμπορίου είναι ακατάλληλες έως και επικίνδυνες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν και την έλλειψη των σχετικών ελέγχων από την πλευρά του Υπουργείου.

  • Έξυπνες εκμεταλλεύσεις που μπορούν όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή των πουλερικών, αλλά ακόμη και να εντοπίσουν τη γρίπη των πτηνών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αναπτύσσονται στην Άπω Ανατολή.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!