Περίοδος 2016-2017: Πουλήθηκαν τα λιγότερα λιπάσματα της τελευταίας 25ετίας !

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας κινήθηκε η κατανάλωση λιπασμάτων στη χώρα μας την καλλιεργητική σεζόν 2016/2017, σύμφωνα με τα στοιχεία ηλεκτρονικής καταμέτρησης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σύνδέσμου, η συνολική κατανάλωση για την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2016 – Ιούνιος 2017 ανέρχεται στους 667.368 τόνους, 8,7% χαμηλότερη από την αντίστοιχη κατανάλωση της καλλιεργητικής περιόδου Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2016.

Η μείωση αυτή παρατηρείται και στις μονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Για την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2016 – Ιούνιος 2017 οι μονάδες Ν ανέρχονται στους 148.898 τόνοι, δηλαδή μειωμένες κατά 18%, σε σχέση με την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2016. Μειωμένες σημαντικά είναι και οι μονάδες φωσφόρου και καλίου, 49.990 τόνοι και 42.223 τόνοι αντίστοιχα, δηλαδή 4 και 8% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες μονάδες της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Συγκριτικά από την καλλιεργητική περίοδο 2010/2011 ως την καλλιεργητική περίοδο 2016/2017 η κατανάλωση λιπασμάτων έχει μειωθεί ως και 25%, ενώ σε διάστημα 25 ετών η μείωση ξεπερνά το 65%.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα μέλη του ΣΠΕΛ, κατέγραψαν την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα,  με τη βοήθεια καινοτόμου διαδικτυακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΣΠΕΛ ειδικά για τη διαδικασία αυτή, ώστε να καταρτίζεται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων, με συστηματικές μετρήσεις για την κατανάλωση λιπασμάτων στη χώρα μας.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Νίκος Κουτσούγερας είχε κάνει λόγο για ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο που τείνει να πάρει μόνιμο χαρακτήρα και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική γεωργία.

Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τυπου ΣΠΕΛ για κατανάλωση Λιπασμάτων 2016 -2017

 

Πηγή: tastv.gr  

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών λαχανικών θα υπάρξουν διεθνώς έως τα μέσα του αιώνα, λόγω του συνδυασμού διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η μείωση της βιοποικιλότητας.

  • Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας "Δάσκαλοι Μελισσοκομίας" απέστειλαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποίησαν προς τα ΜΜΕ μία ενδιαφέρουσα επιστολή-καταγγελία στην οποία καταγγέλλουν ότι μεγάλο ποσοστό των μελισσοτροφών του εμπορίου είναι ακατάλληλες έως και επικίνδυνες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν και την έλλειψη των σχετικών ελέγχων από την πλευρά του Υπουργείου.

  • Έξυπνες εκμεταλλεύσεις που μπορούν όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή των πουλερικών, αλλά ακόμη και να εντοπίσουν τη γρίπη των πτηνών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αναπτύσσονται στην Άπω Ανατολή.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd