Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης

Να προστατέψει τους παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης από τις συνέπειες του νόμου επιχειρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα άτομα που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής και διανοητικής διαταραχής.

 

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο θέτονται όροι και προϋποθέσεις για το ανώτατο επιτρεπτό όριο τραϋδροκανναβινόλης, κατά την παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης προκειμένου να προστατευτούν οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης από τυχόν συνέπειες του νόμου.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι με το νομοσχέδιο «περιορίζεται αφενός ο κίνδυνος πρόωρων και αυθαίρετων διώξεων έναντι εγκεκριμένων καλλιεργητών βιομηχανικής κάνναβης, όταν, εξαιτίας παραγόντων, που δεν μπορούσαν να ελέγξουν, το όριο περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη υπερέβη το οριζόμενο στον νόμο, αλλά και όταν, παρά την υπέρβαση του ανώτατου ορίου, η συγκομιδή είναι απρόσφορη να χαρακτηριστεί ναρκωτική ουσία».

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης ξεκίνησε το 2016 όταν εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια της. Σύμφωνα με αυτήν, ανάμεσα σε άλλα, οι παραγωγοί ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης υποχρεούνται να διαθέτουν προέγκριση, καθώς και να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν σπόρους κάνναβης που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Έτσι το 2016 μετά από 60 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε ξανά στη χώρα μας η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Η απαγόρευση καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης επιβλήθηκε το 1932 από τον δικτάτορα Μεταξά. Η απαγόρευση όμως αφορούσε την καλλιέργεια της κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη και τη χρήση του χασίς. Έτσι αν και τα εργαστήρια επεξεργασίας του φυτού έκλειναν το ένα μετά το άλλο, το τελευταίο χωράφι που ήταν σπαρμένο με κάνναβη («κλωστική» και μόνο μετά το 1932) ξηλώθηκε το 1956 ενώ την ίδια περίοδο έκλεισε και το τελευταίο κανναβουργείο της χώρας μας.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή καλλιέργειες υπάρχουν στο Άστρος Κυνουρίας, την Κρήτη, την Εύβοια και τον νομό Καστοριάς.

Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερα από 15.000 εκτάρια (150.000 στρέμματα) κυρίως σε Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης επιδοτείται από το 1990. Ωστόσο η νομοθεσία από χώρα σε χώρα διαφέρει σημαντικά.

 

 

Πηγή: Fpress.gr 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!