Στην Συνταγογράφηση μπαίνουν τα πιστοποιητικά ψεκαστικού

Πάνω από 42.000 ψεκαστικά έχουν περάσει μέχρι σήμερα από τη διαδικασία πιστοποίησης σε όλη τη χώρα, αριθμός σχετικά μικρός σε σχέση με το σύνολο των μηχανημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται, οι περισσότεροι περιμένουν την ψήφιση από την κυβέρνηση της υποχρεωτικότητας της πιστοποίησης των μηχανημάτων, για να προμηθευθούν φάρμακα.

Για να αποφύγουν όμως την ταλαιπωρία της μαζικής προσέλευσης των αγροτών, καλό είναι να προσέλθουν τώρα στα Κέντρα Πιστοποίησης. Αρχικά, οι κάτοχοι ψεκαστικών φρόντισαν να ακολουθήσουν όλα όσα προβλέπονταν από την σχετική Ευρωπαϊκή Κοινοτική οδηγία, αλλά στην πορεία το ενδιαφέρον τους υποχώρησε. Η πρόσφατη κυβερνητική πρωτοβουλία, που υπενθύμιζε ότι η πιστοποίηση των ψεκαστικών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019, άρα σταδιακά θα μπει στη συνταγογράφηση, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των αγροτών. Εφόσον, λοιπόν, η σχετική διαδικασία δεν θα αποφευχθεί, καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν εγκαίρως στα Κέντρα Πιστοποίησης και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την ταλαιπωρία.

Γιατί ατόνησε το μέτρο

Μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Σταθμών Τεχνικής Επιθεώρησης, Νίκος Νούλας, ανέφερε ότι «οι αγρότες κατά τη διενέργεια ελέγχων του ψεκαστικού τους είναι υποχρεωμένοι να είναι παρόντες, όπως και από την πλευρά του ΚΤΕΟ να παρευρίσκεται και ο αρμόδιος μηχανικός. Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο έχει ανακοινώσει πρόστιμα προς τους σταθμούς ΚΤΕΟ της τάξης των 15.000 ευρώ, αλλά και συνυπευθυνότητα στον αγρότη-ιδιοκτήτη του μηχανήματος».

 

Η συντήρηση των ψεκαστικών

Όσον αφορά την κατάσταση των ψεκαστικών που πέρασαν από επιθεώρηση, σε γενικές γραμμές παρουσιάζουν κάποιες δυσλειτουργίες, οι οποίες αποκαθίστανται μετά τις υποδείξεις-αποτελέσματα των ελέγχων. Με τη σωστή όμως προσέγγιση των τεχνικών ΚΤΕΟ, οι αγρότες πλέον απολαμβάνουν ομαλότερη λειτουργία, καλύτερο ψεκασμό και οικονομία στην τσέπη τους. Οι αγρότες είχαν μάθει να λειτουργούν το ψεκαστικό τους με τον εξής τρόπο: Υπολόγιζαν, για παράδειγμα, πως για 15 στρέμματα θα χρειαστούν 500 λίτρα, ανεξάρτητα εάν δεν έριχναν το ίδιο φάρμακο. Για να επιτευχθεί αυτή η μείωση, θα πρέπει το ψεκαστικό να είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή πιστοποιημένο, ώστε να έχουν λιγότερα φάρμακα, καλά προϊόντα δίχως υπολείμματα και να συμβάλλουν για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

 

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17.977 ψεκαστικά,

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 7.367

ΘΡΑΚΗ 7.316

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ5.791,

ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2.793 (ΚΑΡΔΙΤΣΑ 1177, ΛΑΡΙΣΑ 877, ΜΑΓΝΗΣΙΑ 241, ΤΡΙΚΑΛΑ 498)

ΚΡΗΤΗ 341

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ 372

ΗΠΕΙΡΟΣ 130

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ 49

σύνολο 42136

Στη Θεσσαλία η κατάσταση έχει ως εξής:

Στη Θεσσαλία, η πιστοποίηση-επιθεώρηση των ψεκαστικών αρχικά ξεκίνησε ικανοποιητικά, αλλά στην πορεία οι αγρότες, κρίνοντας πως έχουν καιρό μπροστά τους, σταμάτησαν να προσέρχονται στα Κέντρα. Μετά την κυβερνητική εξαγγελία ότι η πιστοποίηση θα είναι απαραίτητη στη συνταγογράφηση, καλό θα είναι οι κάτοχοι ψεκαστικών να μην αφήσουν για το τέλος την υποχρέωση αυτή.

 

Πηγή: Ύπαιθρο Χώρα

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους νεογέννητους χοίρους να επιβιώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και μετά αποφασίζει ποιες χοιρομητέρες θα πάνε προς σφαγή, έχει αναπτυχθεί και αρχίζει να χρησιμοποιείται σε φάρμες εκτροφής χοίρων στην Κίνα.

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd