Το Γεωργικό θαύμα της Αλβανίας που μπορεί να εκτοπίσει την Ελλάδα από τις αγορές

 «Η Αλβανία έχει τη δυναµική να γίνει η επόµενη Ελλάδα ή Ιταλία» είναι ο τίτλος µε τον οποίο ξεκινά ένα ενδιαφέρον άρθρο για την «άνθηση» του αγροτικού τοµέα, και συγκεκριµένα του κλάδου των οπωροκηπευτικών στην Αλβανία, από την έγκυρη ιστοσελίδα Fresh Plaza.

Ουσιαστικά, είναι σαν να προλογίζει την άνοδο της γειτονικής χώρας στο πόντιουµ µε τους κορυφαίους στην παραγωγή φρουτολαχανικών και ίσως δεν απέχει και πολύ η εποχή που θα προµηθεύει τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, εκτοπίζοντας παραδοσιακούς παίκτες στο ευρωπαϊκό εµπόριο, όπως η Ελλάδα. Και αυτό θα συµβεί όχι µόνο γιατί αυξάνουν την αγροτική τους παραγωγή, αλλά και γιατί, λόγω πιο φθηνού κόστους (εργατικά κ.λπ.), θα είναι πιο ανταγωνιστικοί.

Ειδικότερα, τα τελευταία δύο χρόνια, η παραγωγή φρούτων και λαχανικών της Αλβανίας έχει αυξηθεί κατά 30%, σύµφωνα µε τον Miron Topciu από την εταιρεία L&B Fruits 2006. Η εταιρεία αυτή απαρτίζεται από παραγωγούς φρουτολαχανικών, οι οποίοι καλλιεργούν περί τα 900 στρέµµατα και είναι από τους µεγαλύτερους εξαγωγείς της Αλβανίας.

Παραγωγή όλο τον χρόνο

«Έχουµε µεγάλη δυναµική. Η παραγωγική µας περιοχή είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, γεγονός που µας προσφέρει ένα µοναδικό µικροκλίµα, το οποίο σε συνδυασµό µε το πλούσιο έδαφος δηµιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη γεωργία. Το κλίµα αυτό, επίσης, καθιστά εφικτή την παραγωγή όλο τον χρόνο. Ξεκινήσαµε µε τις εξαγωγές πριν από πέντε χρόνια, αλλά η εξέλιξη του κλάδου τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Miron Topciu.

Κύριο προϊόν παραγωγής είναι οι ντοµάτες, οι οποίες είναι διαθέσιµες όλο τον χρόνο, σε δύο σεζόν: από Μάρτιο – Αύγουστο και πάλι από Οκτώβριο – Ιανουάριο. Αυτή την περίοδο, είναι αφιερωµένη στα χειµωνιάτικα λαχανικά (πράσα, λάχανα, κουνουπίδια και µπρόκολα κ.λπ.). Κατά τη διάρκεια του έτους, καλλιεργούνται και άλλα προϊόντα, όπως αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, µανταρίνια και σκόρδα.

Έως 30% πιο χαµηλές οι τιµές

Οι τιµές των κηπευτικών στην Αλβανία είναι χαµηλότερες κατά 20%-30% σε σύγκριση µε αυτές της Ιταλίας ή της Ελλάδας. Επίσης, αντίθετα µε αυτές τις χώρες, όπου οι τιµές καθορίζονται εβδοµαδιαίως, στην Αλβανία αλλάζουν καθηµερινά και αρκετές φορές ακόµα και µέσα στην ηµέρα. «Αυτό µπορεί να καταστήσει το εµπόριο αρκετά δύσκολο, αλλά µπορεί να δηµιουργήσει και ευκαιρίες», σηµειώνει ο Topciu. Πέραν των εξαγωγικών ευκαιριών, ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει και απεριόριστο δυναµικό επενδύσεων στον αγροτικό κλάδο της Αλβανίας.

Επενδυτές από Ιταλία και Ισραήλ

Επιπλέον, σύµφωνα µε τον ίδιο, το γεγονός ότι η Αλβανία έχει πλούσια εδάφη, ιδανικές κλιµατικές συνθήκες, φθηνό εργατικό δυναµικό και ιδανική θέση ως δίκτυο αποθήκευσης και διανοµής φρουτολαχανικών τής δίνει πόντους για την τοποθέτηση ξένων επενδυτών. Συγκεκριµένα, επενδυτές από Ιταλία και Ισραήλ έχουν ήδη τοποθετήσει σηµαντικά κεφάλαια σε θερµοκηπιακές τεχνολογίες, αλλά είναι µόλις στην αρχή. «Η δυναµική του κλάδου είναι τεράστια», καταλήγει ο Miron Topciu από την εταιρεία L&B Fruits 2006.

Με τις «ευλογίες»  των κυβερνώντων

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, αν και πλέον η γεωργία δεν κυριαρχεί στην αλβανική οικονοµία, συνδράµει περίπου µε 20% στο εθνικό ΑΕΠ µε βάση στοιχεία του 2015. Το 2016, η χώρα εισήγαγε αγροτικά προϊόντα συνολικής αξίας 855 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για αύξηση 3,5% από το προηγούµενο έτος. Επίσης, οι εξαγωγές της χώρας συνέχισαν να ανεβαίνουν, φτάνοντας τα 210 εκατ. δολάρια το 2016, από 175 εκατ. δολάρια το 2015. Η αλβανική κυβέρνηση ελπίζει να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή προσφέροντας οικονοµική στήριξη στους παραγωγούς και διευκολύνοντας την ιδιωτική επένδυση στον τοµέα της αγροτικής µεταποίησης. Τα τελευταία έξι χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας έχει µεταφέρει κατά µέσο όρο 10 εκατ. δολάρια ετησίως στην ανάπτυξη οπωρώνων, ελαιώνων, αµπελώνων, θερµοκηπίων και στη δηµιουργία αποθηκευτικών χώρων για αροτραίες καλλιέργειες.

Ιταλικές φράουλες σε αλβανικά εδάφη

Υπενθυµίζεται ότι, όπως είχε γράψει η «Ύπαιθρος Χώρα», στην καλλιέργεια βιολογικής φράουλας στην Αλβανία έχουν επενδύσει τρεις Ιταλοί επιχειρηµατίες. Συγκεκριµένα, σε 400 στρέµµατα γης, οι Giovanni Gianello, Stefano Burganti και Luca Leorato επένδυσαν στην µπράντα Red Season. Η επιλογή της περιοχής δεν έγινε τυχαία, καθώς οι εδαφοκλιµατικές συνθήκες καθιστούν περιττές τις παρεµβάσεις, µια και πρόκειται για αλλουβιακά εδάφη (σ.σ. εδάφη µε αργιλώδη ή αµµώδη σύσταση που δηµιουργήθηκαν από προσχώσεις), στα οποία, προς το παρόν, δεν αναπτύσσονται νηµατοειδή και παράσιτα, ενώ η αύρα από τα Βαλκάνια είναι εξαιρετικά ξηρή, οπότε δεν υπάρχουν µύκητες και η θερµοκρασία είναι αρκετά σταθερή. Επιπλέον, από τα χωράφια στην Αλβανία, οι φράουλες φτάνουν στις αγορές της Βερόνας και της Περούτζια εντός 24 ωρών (εγγύτητα µε Ιταλία).

Πηγή: Fresh Plaza

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους νεογέννητους χοίρους να επιβιώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και μετά αποφασίζει ποιες χοιρομητέρες θα πάνε προς σφαγή, έχει αναπτυχθεί και αρχίζει να χρησιμοποιείται σε φάρμες εκτροφής χοίρων στην Κίνα.

  • Σημαντικά στοιχεία για την σωστή λίπανση των ελαιόδεντρων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (η κατάσταση όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομη πτώση της παραγωγής του) παρουσιάζει πρόσφατη διεθνής πανεπιστημιακή έκθεση.

  • Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!