Ενίσχυση από τους θεσμικούς φορείς ζητούν οι επιχειρήσεις αστικής γεωργίας

Χρειαζόμαστε περισσότερο κοινό όραμα, επιχειρησιακές συνεργασίες, νομικό, οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αστικής γεωργίας.

 

Αυτό ήταν το μήνυμα του Henk de Zeeuw από το Ίδρυμα RUAF, κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την αστική γεωργία και την παραγωγή προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

«Μέσω της αστικής γεωργίας, στόχος μας είναι ό,τι παράγεται στις πόλεις να παρέχει τροφή και εργασία σε αυτούς που το έχουν ανάγκη», σημείωσε ο Viwanou Gnassounou, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της ACP Secretariat.

Στην Ευρώπη, ζωή στην αστική γεωργία δίνει το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της χρηματοδότησης έργων όπως οι πράσινοι τοίχοι και οι ταράτσες, οι κυψέλες, οι ιχθυόσκαλες αλλά και έργα που επικεντρώνονται στην βιοποικιλότητα και την πολυλειτουργική γεωργία. Στην Ελλάδα, ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «proGIreg» (Productive Green Infrastructure for post-industrial urban regeneration).

Κεντρικός στόχος είναι να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολεί ο τομέας αλλά και το άμεσο μάρκετινγκ γύρω από αυτές. Ωστόσο, απαιτείται συντονισμός, χρηματοδότηση πολλαπλών πηγών αλλά κυρίως διαμόρφωση ειδικών συνθηκών και συστήματος παρακολούθησης της πορείας της αστικής γεωργίας.

«Αστική γεωργία σημαίνει παραγωγή, επεξεργασία, διανομή και κατανάλωση, οικολογική και κοινωνική αλλαγή. Σημαίνει γεωργία μικρού μεγέθους και απλοποιημένης τεχνολογίας ή και διευρυμένη παραγωγή υψηλής τεχνολογίας», πρόσθεσε ο k. de Zeeuw.

Παράγοντας επιτυχίας για την αστική γεωργία επομένως, αποτελεί η επένδυση στην καινοτομία, το εμπόριο και την έρευνα με κριτήριο την οικονομική ευχέρεια, την χρησιμότητα και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης γης. Ήδη στην Αφρική η αστική γεωργία παράγει κέρδη από 1.4 έως 2.6 δις δολάρια.

«Οι ενδιαφερόμενοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν εάν θέλουν να προωθήσουν επιτυχώς την αστική γεωργία» ανέφερε ο Axel Timpe, από τον οργανισμό COST.

Τέλος, τα οφέλη της αστικής γεωργίας επεκτείνονται και στην κατανάλωση ενέργειας.

«Περισσότερη αστική γεωργία σημαίνει λιγότερες ανάγκες για παραγωγή ενέργειας για ψύξη, μεταφορές, λιγότερα χημικά και λιγότερη παραγωγή μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, όπως επίσης λιγότερες κατολισθήσεις, πλημμύρες και διαβρώσεις εδάφους», συμπλήρωσε ο κ. de Zeeuw.

Πηγή: Από Σοφία Ελανίδου | EurActiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!