Εντοπίστηκε κρούσμα xylella fastidiosa στην Ισπανία

Έπειτα από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων (σε αμυγδαλιές στο Alicante) xylella fastidiosa, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που προσβάλλει την ελιά και άλλες καλλιέργειες και έχει οδηγήσει σε ξερίζωμα εκατομμυρίων ελαιόδενδρων στην Ευρώπη, ήρθε το πρώτο επίσημο κρούσμα σε ελαιόδενδρο στην Ιβηρική Χερσόνησο.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των περιφερειακών αρχών της Μαδρίτης, το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος xylella σε ελαιώνα της περιοχής Villarejo de Salvanés στα νοτιοανατολικά της περιφέρειας. Έπειτα από την επιβεβαίωση του κρούσματος, οι αρχές της Μαδρίτης άρχισαν να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του βακτηρίου.

Το δείγμα που είχε ληφθεί από τον ελαιώνα εξετάστηκε στο Ινστιτούτο Γεωργικών και Αγροδιατροφικών Ερευνών της Μαδρίτης. Στη συνέχεια (και σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα κοινοτικά και εθνικά σχέδια αντιμετώπισης της xylella), το δείγμα εξετάστηκε και από Εθνικό Ινστιτούτου Ερευνών και στη συνέχεια μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης. Έτσι, τόσο ο ελαιώνας όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, όσο και τα δενδρα που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων θα εκριζωθούν, προκειμένου τα σταματήσει η εξάπλωση του βακτηρίου. Σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο εντοπισμού, θα διενεργηθούν εργασίες φυτοπροστασίας και ψεκασμοί εναντίον των εντόμων σε ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες που είναι ευάλωτες στο βακτήριο.

Παράλληλα, οι περιφερειακές υπηρεσίες γεωργίας και περιβάλλοντος θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν πρόγραμμα αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.

Πηγή: lavanguardia.com

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd