Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει η Μ. Βρετανία την απώλεια επιδοτήσεων μετά το Brexit

H ζώνη ελεύθερου εμπορίου, με το ενιαίο βιβλίο κανόνων, που προτείνει η Βρετανία αφορά και τα αγροτικά προϊόντα, σε μία προσπάθεια να μην υπάρχει η ανάγκη για φυσικούς ελέγχους στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας- Ιρλανδίας,

αλλά και σε μία αναγνώριση ότι τα όποια εμπόδια θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά τους Βρετανούς αγρότες.

Ο αγροτικός κλάδος της Βρετανίας είχε εν πολλοίς επωφεληθεί από την κοινή αγροτική πολιτική και τα κοινοτικά κεφάλαια, που εισέρεαν επί χρόνια. Τώρα εκφράζονται ανησυχίες ότι η κρατική στήριξη θα μειωθεί αισθητά, καθώς θα πρέπει να ανταγωνίζεται για εθνικά κονδύλια με τομείς, όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Από την άλλη εκφράζονται και ελπίδες πως η χώρα θα μπορεί τώρα να χαράξει μία αγροτική πολιτική στοχευμένη στις δικές της αποκλειστικά ανάγκες.

Βάσει της βρετανικής πρότασης το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει υψηλότερα στάνταρντς για την κτηνοτροφία, τα οποία ωστόσο δεν θα επηρεάζουν πτυχές της λειτουργίας της ζώνης ελεύθερου εμπορίου, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά των ζώων.

Η Βρετανία θέλει συμφωνίες ισοδυναμίας στους κανόνες της πολιτικής τροφίμων, όπως αυτές που έχει σήμερα η Ε.Ε. με τον Καναδά, τη Χιλή και το Ισραήλ.

Ωστόσο το Λονδίνο σχεδιάζει να καθιερώσει το δικό του σχήμα γεωγραφικών ενδείξεων, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει ενισχυμένη νομική προστασία για προϊόντα όπως το σκωτσέζικο ουίσκι, ο σολομός Σκωτίας, το βοδινό και αρνί Ουαλίας.

Όπως αναφέρεται τέλος στη Λευκή Βίβλο, η Βρετανία θα έχει τον έλεγχο επί μελλοντικών συμφωνιών επιδοτήσεων όπως και την εποπτεία της τοπικής πολιτικής.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd