Ηλεία: Τα φύλλα αγιελιάς τράβηξαν το βλέμμα της βιομηχανίας

Τη δυνατότητα αξιοποίησης των αποβαλλόμενων φύλλων αγριελιάς στα ελαιοτριβεία ως φαρμακευτικό προϊόν αναδεικνύει η Διεύθυνση Δασών Ηλείας.

Το «πράσινο φως» για την αξιοποίησή τους άναψαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα της Φαρμακευτικής Αθηνών ύστερα από μελέτη δειγμάτων φύλλων αγριελιάς, που συλλέχθηκαν από αυτοφυείς πληθυσμούς που φυτρώνουν σε δάση αείφυλλων πλατύφυλλων του Νομού Ηλείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα ποσοστά της ολευρωπεΐνης είναι αρκετά υψηλά, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά δείγματα φύλλων ελιάς που έχουν ελεγχθεί από το εργαστήριο. Η ολευρωπεΐνη είναι μια καρδιοπροστατευτική ουσία που έχει αποδειχθεί με κλινικές μελέτες ότι αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και διαλύει τους θρόμβους, ενώ έχει επίσης αντιγηραντική δράση. Διατίθενται σε δισκία ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς και ως αντιγηραντική κρέμα.

Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, ήδη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των φύλλων αγριελιάς εταιρείες παραφαρμακευτικών προϊόντων. «Μετά την ανάλυση των δειγμάτων και των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, άρχισε η ενημέρωση των παραγωγών, αλλά και συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών για τη δυνατότητα που παρέχεται με την αξιοποίηση των φύλλων αγριελιάς. Ήδη, η Apivita έχει απευθυνθεί στη Διεύθυνση Δασών και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με παραγωγούς, ώστε να συλλέξουν τα φύλλα αγριελιάς», τόνισε ο κ. Κορισιάνος και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να τονίσω ότι η συλλογή των φύλλων είναι μια εύκολη διαδικασία για τον παραγωγό, αν γίνει παράλληλα με τη συλλογή των ελιών».

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Διεύθυνση Δασών Ηλείας με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της σχεδιάζει μια άλλη δασική πολιτική που εκμεταλλεύεται τον αναξιοποίητο δασικό πλούτο, με στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων. «Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση και να αυξήσουμε την απασχόληση και, φυσικά, να σταματήσουμε τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων», επισημαίνει ο κ. Κορισιάνος.

Υπενθυμίζεται ότι από δείγματα που εστάλησαν με την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση του διευθυντή Δασών Ηλείας έχει διαπιστωθεί, επίσης, η ανίχνευση σημαντικού ποσοστού φαινολών, Ω3 και Ω6, σε αγριέλαιο που συλλέχθηκε από αυτοφυή δέντρα του είδους σε δάση αείφυλλων και πλατύφυλλων.

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!