Τα Ελληνικά Αγροτικά προϊόντα στον πάτο του branding

Σημάδια ενίσχυσης της δυναμικής του αγροτικού τομέα στα χρόνια της κρίσης, αλλά και ενδείξεις ότι, σε μεγάλο βαθμό, παραμένει δέσμιος των διαρθρωτικών και όχι μόνο αδυναμιών του καταγράφει το τελευταίο –εβδομαδιαίο– δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.

 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας (που περιλαμβάνει τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία) έχει ενισχύσει σημαντικά την ποσοστιαία συμμετοχή του στο σύνολο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης στο 3,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 από 2,7% το 2007.

 Παράλληλα, το εμπορικό ισοζύγιο του αγροτικού τομέα, αν και παραμένει ελλειμματικό, εμφανίζει σημάδια ενίσχυσης των εξαγωγών την τελευταία διετία με τις τελευταίες να αποτελούν το 19,2% του συνόλου των εξαγωγών το 2017.

Επιπλέον, στη διάρκεια της ύφεσης, ενισχύθηκε το ποσοστό συμμετοχής των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα, φτάνοντας στο 12,1% του συνόλου το 2017, έναντι 11,1% το 2008. Η τάση αυτή συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2018 όπου η αύξηση της απασχόλησης φτάνει το 3,3% σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στη μεταβολή της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τα τελευταία έτη είναι, σύμφωνα με τoυς αναλυτές της Alpha Bank, ιδιαίτερα μικρή. Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ήταν μόλις 0,2% έναντι μηδενικής συμβολής το 2017 και αρνητικής το 2016 (-0,4). Η στασιμότητα αυτή των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε τάση υποχώρησης της συμμετοχής του κλάδου στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, η οποία το 2014 είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή στο 4,3%.

Πέρα από την έλλειψη συνεπούς στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, το χρόνιο πρόβλημα των μικρών εκμεταλλεύσεων και την εξάρτηση από τις επιδοτήσεις, η Alpha Bank θεωρεί ότι τροχοπέδη αποτελεί και ο χαμηλός βαθμός τυποποίησης (packaging και branding), ενώ προτείνει, μεταξύ άλλων, και την ανάπτυξη συνεργειών με τον τομέα του τουρισμού.

ypaithros.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd