Τεχνητή και περιστασιακή η έλλειψη ορισμένων φρούτων και κηπευτικών από την αγορά

«Τεχνητή» και «περιστασιακή» χαρακτήρισε την έλλειψη ορισμένων φρούτων και κηπευτικώνπροϊόντων που παρατηρούνται στην αγορά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, θέση με την οποία συμφωνεί και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), Δημήτρης Γραβαλάς.

 

Ο κ. Μακρίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι ασυνήθιστες για την Ελλάδα φετινές καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με ασθένειες που πλήττουν ορισμένες αγροτικές καλλιέργειες, δημιουργούν περιστασιακές ελλείψεις στην αγορά. Όπως εξήγησε, οι ελλείψεις αυτές «δεν κρατούν περισσότερο από μια εβδομάδα ή το πολύ δέκα ημέρες, αφού οι έμποροι φροντίζουν να προμηθεύονται έγκαιρα τα προϊόντα που χρειάζονται από άλλα μέρη της Ελλάδας». «Στο μικρό διάστημα αυτό», πρόσθεσε, «είναι φυσικό να παρατηρούνται μικρές αυξήσεις τιμών, που όμως κυμαίνονται στο +10% με +15% το πολύ».

Ενδεικτικά, ο κ. Μακρίδης τόνισε ότι μπορεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών να παρατηρούνται μειώσεις στις ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκομιστούν οι επόμενες ποικιλίες που θα καλύψουν γρήγορα το όποιο κενό παρουσιάζεται. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την τομάτα, που σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη λόγω της ασθένειας τούντα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα που όμως αντιμετωπίζονται σταδιακά.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), Δημήτρης Γραβαλάς, επισημαίνει και αυτός ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν πλήξει αγροτικές καλλιέργειες στη χώρα , τόνισε, ωστόσο, ότι «οι ποσότητες σε ορισμένα προϊόντα ναι μεν καταγράφονται λιγότερες, όμως η αναδουλειά που υπάρχει και βιώνουμε, δεν αφήνει την αγορά εκτεθειμένη». Υπογράμμισε, πάντως, ότι καταγράφεται μεγάλη «ψαλίδα» τιμών στα προς πώληση προϊόντα, ανάλογα με την ποιότητά τους. «Κάποιος θα βρει τομάτα με 4 λεπτά/κιλό, αλλά και με 1 ευρώ/κιλό”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γραβαλάς, επισήμανε ότι η επισκεψιμότητα εμπόρων στην ΚΑΘ καταγράφεται σήμερα μειωμένη, έναντι του περσινού καλοκαιριού, και εκτίμησε ότι το ποσοστό διαμορφώνεται στο 30%. Σημείωσε, επίσης, ότι την περίοδο του καλοκαιριού καταγράφεται σημαντικά μειωμένη η επίσκεψη των Βαλκάνιων πελατών στην ΚΑΘ, οι οποίοι την επισκέπτονται πολύ πιο έντονα τον χειμώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd