Τα Σχέδια Βελτίωσης έφεραν αύξηση 25% στις πωλήσεις τρακτέρ

Περισσότερες, κατά 25%, καταγράφηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ) στην Ελλάδα, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος,

ενώ το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει χρονιά – σταθμό και να δώσει «ανάσα» στον κλάδο, εάν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκρίσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχέδια Βελτίωσης Αγροτών”, ύψους 316 εκατομμυρίων ευρώ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”.

Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, το 2018 ξεκίνησε με αρκετή αισιοδοξία, καθώς το Δεκέμβριο είχε προηγηθεί η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, αλλά – όπως επισήμανε – στη συνέχεια υπήρξαν διαδοχικές παρατάσεις, για την υποβολή των αιτήσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αξιολογήσεις και οι οριστικές εγκρίσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε ότι ύστερα από αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ και με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας, υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) σχετικά με τη χορήγηση ολιγοήμερης τεχνικής παράτασης, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, στην οριστικοποίηση των φακέλων για τα Σχέδια Βελτίωσης.

«Αυτή η στιγμή ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλος, αφού έχουν ανοιχτεί περισσότεροι από 23.000 κωδικοί, και ο προϋπολογισμός του προγράμματος πολύ συγκεκριμένος. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τόσων πολλών ενδιαφερόμενων. Η προσπάθεια να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μόνο καθυστερήσεις και περαιτέρω προβλήματα θα επιφέρει στην διαδικασία των αξιολογήσεων”, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ.

Ο κ. Μπαλουκτσής, επίσης, εξέφρασε τον φόβο του ότι ενδέχεται να μήν υπάρξουν εγκρίσεις μέσα στο τρέχον έτος και πρόσθεσε: «ακόμη κι αν διατηρηθεί η αύξηση της τάξης του 25% στις πωλήσεις γεωργικών ελκυστήρων, μόλις και μετά βίας θα ξεπεράσουμε τα 1.000 τρακτέρ, έναντι των 840 που πουλήσαμε σαν κλάδος το 2017”. Να σημειωθεί, ότι το 2016 οι πωλήσεις τρακτέρ ανήλθαν σε 1.120 και το 2015 σε 1.491.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, τόνισε ότι ο κλάδος των γεωργικών ελκυστήρων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία προσπαθεί να επιβιώσει, καθώς απώλεσε ποσοστό άνω του 50% σε τζίρο και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ πολλές εταιρείες άλλαξαν χέρια, ή έκλεισαν.

Πηγή: www.voria.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!