3.000 δηλώσεις ζημιάς στα αμπέλια Κορινθίας. Αυτή είναι η εικόνα των καλλιεργειών

Στο Ζευγολατιό Κορινθίας, έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας, βρέθηκε στις 3 Αυγούστου το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή που η καλλιέργεια του σταφυλιού, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές απ’ τα καιρικά φαινόμενα των ημερών (πολλές βροχές, ισχυροί άνεμοι, γενικευμένη υγρασία).

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Τρίπολης, τον κ. Αποστόλου, υποδέχθηκε στο δημαρχείο, ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, ο οποίος και μίλησε για «συνωμοσία των καιρικών φαινομένων» και ζήτησε γρήγορες δράσεις απ’ τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Δείτε στη φωτογραφία τις ζημιές στα αμπέλια της Στιμάγκας Κορινθίας της 23ης Ιουλίου, όπως την ανέβασε στο Facebook η Maria Nousp:

Ο υπουργός, τόνισε τα εξής: «Ο ΕΛΓΑ θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει Οι υποβολές των δηλώσεων θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, ώστε να ακολουθήσει η εκτίμηση. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες (ασφάλιστρο, κρατική ενίσχυση κλπ.) για να εξασφαλίσουμε χρήματα.

Επιθυμούμε η νέα καλλιεργητική χρονιά για τον αγρότη, να είναι χρονιά που θα έχει πάρει χρηματική ενίσχυση».

Τον Υπουργό, συνόδευε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Χ. Κασίμης.

Ο πρώτος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Άνοιξαν για τους αγρότες των σταφυλιών οι αγγελίες. Εκτιμούμε ότι θα γίνουν γύρω στις 3.000 δηλώσεις στην Κορινθία. Μετά τον δεκαπενταύγουστο, θα έχουμε περισσότερο προσωπικό για να προχωρήσουμε όλα αυτά τα θέματα. Οι φθορές στα πανιά των παραγωγών μπορούν να καλυφθούν απ’ το μέτρο 5.1, οι κατασκευές και τα σίδερα απ’ τα ΠΣΕΕΑ. Δίνονται αποζημιώσεις και για τους ανέμους.»

Ο κ. Κασίμης, τοποθετήθηκε γύρω απ’ το θέμα του έργου του Ασωπού.

Για το σπουδαίο αυτό έργο, δήλωσε: «Το έργο αυτό είχε πολλά νομικά, περιβαλλοντικά και χρηματοδοτικά προβλήματα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση απ’ την Ευρωπαική Επιτροπή, λύσαμε τα νομικά και τα λοιπά προβλήματα (απαλλοτριώσεις, άδειες, εγγυητικές επιστολές) και ήδη ο εργολάβος είναι μέσα στο έργο και δουλεύει στο φουλ. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο πλέον. Πριν τον Δεκέμβριο του 2020, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί».

Στο δημαρχείο του δήμου Βέλου-Βόχας, βρέθηκαν και οι τρεις (3) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κορινθία (Μ. Θελερίτη, Γ. Ψυχογιός Γ. Τσόγκας).

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!