Οι βροχές φέρνουν χαμόγελα στην επιτραπέζια ελιά

Καθώς πλησιάζει η αρχή της νέας συγκομιδής της επιτραπέζιας ελιάς στις κύριες ζώνες παραγωγής στην Ανδαλουσία και την Extremadura, ο κλάδος έκανε μία πρώτη εκτίμηση σχετικά με τη κατάσταση της καλλιέργειας και του καρπού.

 

Στην εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται κυρίως η καλή κατάσταση των ελιών, χάρη στις βροχές την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Βροχές οι οποίες δεν ωφέλησαν μόνο τα ελαιόδενδρα, τα οποία είχαν καταπονηθεί λόγω λειψυδρίας από προηγούμενες χρονιές, αλλά επίσης συνετέλεσαν ώστε να ανακτηθούν οι υδροταμιευτήρες, υδροφορείς και οι δεξαμενές που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της άρδευσης στις επόμενες εβδομάδες που θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες.

Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που υπήρχε έλλειψη βροχών μέχρι και την συγκομιδή της προηγούμενης εσοδείας, τέτοια εποχή τα ελαιόδενδρα δεν έχουν έρθει ακόμα στη φάση της πλήρους «παραγωγικής ανάπτυξης», αλλά είναι γεμάτα με καρπούς με μεγάλη δυνατότητα παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, το οποίο αναμφίβολα δείχνει ότι η επόμενη εσοδεία θα είναι ανώτερη από τη μέση των προηγούμενων τεσσάρων εσοδειών.


Απόδοση από: www.olimerca.com

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd