10 βήματα για την είσοδο των αγροτών στην ευφυή γεωργία και την ψηφιακή εποχή

Να διευκολύνει την είσοδο κάθε αγρότη στην ψηφιακή εποχή και να ρίξει οποιοδήποτε εμπόδιο κρατά μακριά τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους από τις νέες τεχνολογίες προσπαθεί το ευρωπαϊκό δίκτυο Smart-AKIS, που συμμετέχει ενεργά στην ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα και επικεφαλής του οποίου είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με μια σαφή και περιεκτική λίστα παρουσιάζει τα δέκα βήματα που θα καταστήσουν την ψηφιακή εποχή και τις τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας προσβάσιμες στους αγρότες.

Με γνώμονα ότι οι περισσότεροι αγρότες απαιτούν υποστήριξη για να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, αλλά και για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών που θα είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, το Smart-AKIS κατηγοριοποίησε τις συστάσεις του σε τρεις κατηγορίες:

 • Ενίσχυση της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας: Το Smart-AKIS ακολουθεί την προσέγγιση της συνεργασίας πολλαπλών φορέων, όπως η EIP-AGRI, με σκοπό να ενισχυθεί η καινοτομία μέσω της συμμετοχής των αγροτών σε προγράμματα, σε επιδεικτικά αγροκτήματα και επιτόπιες επισκέψεις. Επίσης, τα στελέχη του Smart-AKIS επισημαίνουν πως κομβικό ρόλο στην ενίσχυση της καινοτομίας διαδραματίζουν οι αγροτικοί σύμβουλοι. Η συνεργασία και η επαφή με τους αγρότες τούς επιτρέπει να μεταφέρουν αποτελεσματικά τα καινούργια δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες.
 • Έρευνα στην έξυπνη γεωργία: Η ανάλυση που πραγματοποίησε το δίκτυο Smart-AKIS κατέγραψε ορισμένα κενά στην έρευνα για την έξυπνη γεωργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα κενά γνώσης εντοπίστηκαν ιδιαίτερα στη μέτρηση της κατάστασης της καλλιέργειας και των εδαφών και της χρήσης αυτών των πληροφοριών για τη λήψη πρακτικών αποφάσεων σε επίπεδο χωραφιού. Πολλοί ήταν οι αγρότες που δεν γνώριζαν πως κάθε σημείο του εδάφους έχει διαφορετικές ανάγκες για τις οποίες υπάρχουν εργαλεία μέτρησης προσαρμοσμένα στα διαφορετικά συστήματα καλλιέργειας.
 • Συστάσεις για την αντιμετώπιση τεχνικών, οικονομικών και κοινωνικών εμποδίων στην υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας: Οι συστάσεις προσδιορίζουν τέσσερις κύριες κατηγορίες εμποδίων στην υιοθέτηση της έξυπνης γεωργίας στην Ευρώπη: το κόστος επένδυσης σε τέτοια συστήματα, το πρόβλημα συνδεσιμότητας, πολυπλοκότητας και συμβατότητας, ο τρόπος χρήσης των δεδομένων που παράγονται από τα συστήματα ευφυούς γεωργίας και οι στρατηγικές υποστήριξης της έξυπνης γεωργίας.

Το γεγονός ότι η έξυπνη γεωργία είναι ένας σχετικά νέος επιχειρηματικός τομέας σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί ένα δομημένο επιχειρηματικό μοντέλο για την αγορά της έξυπνης γεωργίας, επισημαίνει το δίκτυο Smart-AKIS. Ως εκ τούτου, η αρχική επένδυση που απαιτείται για τη χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας φαίνεται να συνδέεται με την αβέβαιη εικόνα για τις οικονομικές αποδόσεις της εκμετάλλευσης. Οι γεωργοί και οι σύμβουλοι απαιτούν στοιχεία που βασίζονται στην εμπειρία σχετικά με τα οικονομικά οφέλη – απόδοση των καλλιεργειών τους και την αποτελεσματικότητα στη μείωση του κόστους παραγωγής που θα προέρχονται από αντικειμενικούς φορείς.

Τα δέκα βήματα

Τα δέκα βήματα, λοιπόν, που θα φέρουν τους αγρότες πιο κοντά στη χρήση νέων τεχνολογιών είναι τα εξής:

 1. Προβολή οφελών της έξυπνης γεωργίας.
 2. Βελτίωση της χρηματοδότησης της έξυπνης γεωργίας.
 3. Καινοτομία σε επιχειρηματικά μοντέλα.
 4. Εξασφάλιση της αγροτικής ευρυζωνικότητας.
 5. Ανάπτυξη φιλικών προς τον χρήστη λύσεων.
 6. Προώθηση των προτύπων διαλειτουργικότητας.
 7. Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη των γεωργικών δεδομένων.
 8. Προώθηση ενός διαφανούς πλαισίου χρήσης των γεωργικών δεδομένων.
 9. Ενσωμάτωση της έξυπνης γεωργίας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.
 10. Ενίσχυση του ρόλου των συμπράξεων συνεργασίας και καινοτομίας για την ψηφιακή εποχή.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

 • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

 • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

 • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

 • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

 • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd