Ιταλία: Πρώτα θα δουν εάν συμφέρει και μετά θα ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες

Ο φόβος των αγροτών για το κόστος επένδυσης σε νέες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την άγνοια για τα θετικά αποτελέσματα, είναι αυτός που τους κρατά πολλές φορές μακριά από τον εκσυγχρονισμό και την εισαγωγή της καινοτομίας στις εκμεταλλεύσεις τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να γνωρίζουν τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής τους, το κόστος κάθε τεχνολογίας πριν επενδύσουν σε αυτήν, αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που θεωρείται απαραίτητος. Επιθυμούν, επίσης, να γνωρίζουν το ποσοστό της μείωσης του κόστους παραγωγής που θα επέλθει από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας.

Σύγκριση κόστους

Αγρότες από την Ιταλία, θέλοντας να γνωρίζουν το κόστος παραγωγής για συγκεκριμένες καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το κόστος επένδυσης σε νέο μηχανολογικό και καινοτόμο εξοπλισμό, δημιούργησαν την Επιχειρησιακή Ομάδα «SEMS». Σε αυτή συμμετέχουν αγρότες και Ομάδες Παραγωγών, ερευνητικά κέντρα και γραφεία συμβούλων. Στόχος της ομάδας, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η Βαλέρια Αλταμούρα, μέλος του επικεφαλής ερευνητικού εταίρου CRPV, είναι να «αναπτυχθεί ένα σύστημα παρακολούθησης και σύγκρισης της οικονομικής βιωσιμότητας κάθε εκμετάλλευσης, με βάση τις αναλύσεις των παραδοσιακών συστημάτων καλλιέργειας των εκμεταλλεύσεων στην Emilia-Romagna. Στο σύστημα παρακολούθησης θα καταγράφεται το κόστος παραγωγής των κύριων ειδών φρούτων και λαχανικών, καθώς και αροτραίων καλλιεργειών, το οποίο θα συμπληρώνεται από το κόστος λειτουργίας ορισμένων καινοτόμων μηχανημάτων που εντάσσονται στην γεωργία ακριβείας. Το λογισμικό θα επιτρέψει στους αγρότες να πραγματοποιήσουν μια σύγκριση μεταξύ του κόστους παραγωγής των διαφορετικών εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούν συστήματα ευφυούς γεωργίας και εκείνων που δεν χρησιμοποιούν».

Επενδυτικές αποφάσεις

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα εξαχθούν σε μια μελέτη, η οποία θα εκτιμά το οικονομικό κόστος των πλέον χρησιμοποιούμενων αγροτικών μηχανημάτων και καινοτόμου εξοπλισμού. «Τα δεδομένα που συλλέγονται θα είναι προσβάσιμα μέσω ηλεκτρονικού λογισμικού, με στόχο την τεχνική και οικονομική συγκριτική αξιολόγηση και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους φορείς για να στηρίξουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους», τονίζει στην «ΥΧ» η Β. Αλταμούρα, η οποία συνεχίζει, λέγοντας πως «το σύστημα αυτό θα είναι χρήσιμο για όλους τους αγρότες, ώστε να πάρουν αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως και για τους αγρότες που είναι δύσπιστοι απέναντι στις νέες τεχνολογίες και στα οφέλη τους».

ypaithros.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!