Οργή Γάλλων αγροτών για την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας

Βολές κατά της Κομισιόν εξαπολύουν γαλλικές οργανώσεις αγροτών, κατηγορώντας τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της ευρωπαϊκής γεωργίας προκειμένου να κατευνάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αφορμή των αντιδράσεων στάθηκε η δέσμευση του προέδρου του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ ότι θα αρθούν οι εμπορικοί φραγμοί για την αμερικανική σόγια.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών (OPG), Nicolas Jaquet, σχολίασε την υπόσχεση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Προκειμένου να διευκολύνετε τον πρόεδρο Τράμπ να προχωρήσει σε μια εμπορική αναμέτρηση με την Κίνα, επιθυμείτε η ΕΕ να εισάγει περισσότερη σόγια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εισαγωγές σόγιας είναι πολύ επιζήμιες για την ευρωπαϊκή γεωργία» αναφέρει ο Jaquet σε ανοικτή επιστολή του προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Τα εδάφη που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, καλλιεργούνται με σιτάρι. Ως εκ τούτου, η ΕΕ είναι τεχνητά πλεονασματική στο σιτάρι, και ελλειμματική σε ελαιούχους σπόρους και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Για να πουλήσουμε αυτό το σιτάρι, πρέπει να το διαθέτουμε σε χαμηλή τιμή στην παγκόσμια αγορά».

Η εισαγωγή επιπλέον σόγιας αναμένεται να σηματοδοτήσει τον περαιτέρω εκτοπισμό των ελαιοπρωτεϊνούχων από τα ευρωπαϊκά εδάφη, για χάρη των καλλιεργειών σιτηρών. Η αύξηση των εκτάσεων των τελευταίων θα σημάνει νέα πτώση στις τιμές τους, λειτουργώντας εις βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών σιτηρών.

Ο κ. Jaquet περιέγραψε τις ευρωπαϊκές εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ ως «τοξικές και ανεπιθύμητες», καθώς δεν συμβαδίζουν με τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα της Ευρώπης. Όπως ανέφερε, «το 95% των αμερικανικών ποικιλιών σόγιας έχουν απαγορευτεί στους ευρωπαϊκούς αγρούς, καθώς θεωρούνται επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία, όντας γενετικά τροποποιημένες». Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλές ποικιλίες που είναι συμβατές με τη δραστική ουσία γλυφοσάτη.

«Είναι εκπληκτικό ότι η ΕΕ, παρότι παράγει τα περισσότερα προϊόντα της χωρίς τη χρήση γλυφοσάτης και προσπάθησε να απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο, ταυτόχρονα επιχειρεί να ανοίξει την πόρτα σε εισαγωγές προϊόντων που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο πρόεδρος της OPG.

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!