Η μισή παραγωγή καταστράφηκε από τον Δάκο στα Χανιά !

Σοβαρές απώλειες στην ελαιοπαραγωγή εξαιτίας της έξαρσης των οροσβολών του δάκου καταγράφουν οι ελαιοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές των Χανίων!

Παρότι φέτος τα κονδύλια είναι αυξημένα για τη δακοκτονία στην Κρήτη παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους, με τους παραγωγούς να μιλούν ακόμα και για πτώση πανω απο 50% του καρπού!

Τα “Χ.Ν.” βρέθηκαν στην περιοχή των Κεραμειών και επισκέφθηκαν λιόφυτα. Ο Χρήστος Γαλανάκης παραγωγός που κάθε χρόνο κάνει περίπου 4 τόνους ελαιόλαδο μας δείχνει τις ελιές του. «Είναι μια πολύ κακή χρονιά φέτος για την ελιά γιατί ο δάκος είναι σε έξαρση. Θα είχαμε μειωμένη παραγωγή φέτος, επειδή δεν είχαμε “βεντέμα” αλλά είναι ακόμα πιο μειωμένη εξαιτίας του δάκου. Υπολογίζω ότι έχουμε χάσει εδώ στην περιοχή το 50% του καρπού» λέει και μας δείχνει τα δέντρα. Ο καρπός πάνω στα δέντρα έχει εμφανέστατα τα “κτυπήματα” του δάκου, ενώ στο έδαφος οι πεσμένες ελιές έχουν φτιάξει στρώμα.


«Δεν ξέρω που οφείλεται η φετινή έξαρση. Στις καιρικές συνθήκες ; Στο ότι δεν έγινε στον κατάλληλο χρόνο ο πρώτος ψεκασμός; Στα φάρμακα; Η ουσία είναι πως πριν τα μνημόνια οι Διευθύνσεις Γεωργίας διέθεταν και γεωπόνους και παγιδοθέτες και εργατικό προσωπικό, γίνονταν καλύτερη δουλειά. Από το 2010 και μετά δεν γίνεται καλή δουλειά και το βλέπουμε. Για αυτό και ο κόσμος ψεκάζει από μόνος του αλλά επειδή δεν ξέρει πως και πότε δεν σώνει την κατάσταση» λέει ο κ. Γαλανάκης.


«Έχω ελαιόδεντρα όπου έχω χάσει και το 70% του καρπού» ανάφερει ο κ. Γιάννης Παπαφιλιππάκης, παραγωγός και αυτός της περιοχής των Κεραμειών που συνεχίζει «δεν υπάρχουν εργάτες, δεν παίρνουν προσωπικό και έτσι ο ψεκασμός γίνεται δρόμο-δρόμο και όχι χωράφι-χωράφι. Εμείς κάνουμε δολωματικό ψεκασμό αλλά δεν φτάνει. Και τα φάρμακα δεν είναι αξιόπιστα. Η ουσία είναι ότι χάσαμε την παραγωγή μας ».

Ζημιές και σε άλλες περιοχές
Μεγάλες απώλειες καταγράφονται και σε άλλες περιοχές, όπως στο Δήμο Πλατανιά σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα.
Ο κ. Νίκος Πανανουδάκης υπεύθυνος δακοκτονίας στην περιοχή του Γερανίου σημειώνει πως «στην αρχή του καλοκαιριού υπήρχε μεγάλη δακοπροσβολή, τώρα βγαίνει η νέα γενιά του δάκου και σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα. Εμείς θα κάνουμε νέο ψεκασμό τη Δευτέρα 20 Αυγούστου». Άλλοι παραγωγοί πάλι μιλάνε για τα φάρμακα και ότι «δεν είναι αξιόπιστα στην καταπολέμηση του δάκου».


Ο υπεύθυνος δακοκτονίας της “Κοινωφελής Επιχείρησης” του Δήμου Πλατανιά κ. Γ. Λουφαρδάκης που έχει την ευθύνη για τη δακοκτονία σε όλο το Δήμο τονίζει πως λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξε έξαρση του δάκου. «Δεν έκανε αρκετό κρύο το χειμώνα και άργησαν και οι ζέστες το καλοκαίρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δάκος να είναι σε έξαρση. Είναι μια δύσκολη χρονιά η φετινή αλλά ως Κοινωφελής κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» σημείωσε.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 20-08-2018, Γράφει ο Γ.Κώνστας

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd