Αλαλούμ με την δακοκτονία στην Κρήτη. Ο Δάκος συνεχίζει να τρώει τις ελιές

Στο επίκεντρο έκτακτης υπηρεσιακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης, τέθηκε για μια ακόμη φορά το θέμα της δακοκτονίας και της καταπολέμησης του δάκου.Ζητούμενο από τη συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Φωτάκης και υπηρεσιακά στελέχη, ήταν η εξεύρεση τρόπων για την περαιτέρω και πιο ουσιαστική στήριξη των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση.

Όπως ειπώθηκε χθες μέσα από το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr η ζημιά σε όλη την Κρήτη, είναι πολύ μεγάλη, με τον δάκο να απελαύνει και να καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, σε συνδυασμό φυσικά με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες  και ευνόησαν τον πολλαπλασιασμό των πληθυσμών του εντόμου.

Την ίδια ώρα το αλαλούμ σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας, τις συμβάσεις με τους εργολάβους και τους ψεκασμούς συνεχίζεται. Αυτό που υπάρχει ως δεδομένο ως σήμερα -κάτι που τέθηκε και στη σημερινή σύσκεψη- είναι ότι είναι υπό έγκριση ένα κονδύλιο της τάξης των 500.000 ευρώ και το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα στην Κρήτη, με την Περιφέρεια να καταβάλλει προσπάθειες για την άμεση εκταμίευση του.

Μέχρι να γίνει αυτό όμως για την ενίσχυση του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη, εκείνο που είναι εφικτό να γίνει είναι όποιος εργολάβος έχει τη διάθεση, να μπορεί να παίρνει φάρμακα, τα οποία είναι διαθέσιμα και να ψεκάζει, ευελπιστώντας ότι θα πληρωθεί στο μέλλον ή ότι θα πληρωθεί από τους ίδιους τους αγρότες.
Φάρμακα βέβαια, για τα οποία έχουν φτάσει καταγγελίες στο Ράδιο Κρήτη, ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη δακοκτονία, ενώ είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.
 

Πηγή: neoiorizontes.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!