Μόνο όσοι έχουν περάσει ΚΤΕΟ Ψεκαστικού θα μπορούν να αγοράσουν φυτοφάρμακα

Μόνον το 19% του συνολικού αριθμού ψεκαστικών μηχανημάτων (μεγάλης καλλιέργειας και νεφελοψεκαστήρες) έχουν αυτή τη στιγμή λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση. Αυτό αναφέρθηκε στις εργασίες του 7ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την τυποποιημένη διαδικασία ελέγχου των ψεκαστήρων στην Ευρώπη «Spise 2018», που πραγματοποιείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα, όπως τονίστηκε, τα επόμενα έτη σκοπός του ΥπΑΑΤ είναι να συνδέσει την επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων, με την αγορά των φυτοφαρμάκων, ώστε ο χρήστης να πρέπει να επιδείξει το δελτίο επιθεώρησης του ψεκαστικού του, προκειμένου να κάνει αγορά από το κατάστημα εφοδίων.

Πιο αναλυτικά, με επιτυχία ξεκίνησε τις εργασίες του, το 7ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για «την τυποποιημένη διαδικασία ελέγχου των ψεκαστήρων στην Ευρώπη Spise 2018, ποια υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα μας», στο αμφιθέατρο συνεδρίων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Στο Συνέδριο απηύθηναν ομιλίες 30 άτομα από 25 Ευρωπαϊκές χώρες.

Το 7ο Συνέδριο Spise κάλυψε σημαντικά θέματα, όπως το πρόσφατα δημοσιευμένο εναρμονισμένο πρότυπο EN ISO 16122 για την επιθεώρηση των χρησιμοποιημένων ψεκαστήρων. Παράλληλα, συζητήθηκε σε αυτό εκτενώς το άρθρο 8 της οδηγίας 2009/128 / ΕΚ της ΕΕ, που αφορά στον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων. Επίσης, το Συνέδριο ήταν μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να αξιολογηθεί η παρούσα κατάσταση στην χώρα μας καθώς και να συζητηθούν τα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης στο χώρο των ψεκαστικών, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυσή τους.

Το Συνέδριο ξεκίνησε σήμερα με εισηγητές της πρώτης ενότητας τον κ. Σπύρο Φουντά, Καθηγητή του ΓΠΑ και τον κ. Paolo Balsari, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Στην πρώτη αυτή ενότητα συζητήθηκαν τόσο οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι αγρότες στην ΕΕ για εφαρμογή των φυτοπροστατευτευτικών προϊόντων, καθώς επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στη σωστή συντήρηση των μηχανημάτων αυτών. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Θάνος Μπαλαφούτης, Γεωπόνος Γεωργικής Μηχανικής του ΙΒΟ/ΕΚΕΤΑ, στην χώρα μας αυτή τη στιγμή λειτουργούν 149 σταθμοί ελέγχου με το μεγαλύτερο ποσοστό να ανήκει σε ιδιώτες.

Πρόκειται για σταθμούς, όπου ελέγχεται, αν το ψεκαστικό μηχάνημα πληρεί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, τόσο ως προς το χρήστη, όσο και προς το περιβάλλον, βάσει πρωτοκόλλου EN ISO 16119. Στη συνέχεια αφού το μηχάνημα πληρεί τις προϋποθέσεις αδειοδότησης δίδεται στον κάτοχο πιστοποιητικό ορθής λειτουργίας, καθώς επίσης τοποθετείται και ανάλογη σήμανση στο ψεκαστικό μέσο. Η σήμανση ισχύει για τρία έτη. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος, μόνο το 19% του συνολικού αριθμού ψεκαστικών μηχανημάτων (μεγάλης καλλιέργειας και νεφελοψεκαστήρες) έχουν αυτή τη στιγμή λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση, για να προσθέσει ότι όσον αφορά στη χώρα μας, φαίνεται πως τα επόμενα έτη σκοπός του Υπουργείου Γεωργίας είναι να συνδέσει την επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων με την αγορά των φυτοφαρμάκων, ώστε ο χρήστης να πρέπει να επιδείξει το δελτίο επιθεώρησης του ψεκαστικού του προκειμένου να πάρει φάρμακα.

Στα επόμενα τρία μέρη του Συνεδρίου, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ομιλίες εμπειρογνωμόνων στην επιθεώρηση των ψεκαστήρων. Στο τέλος, επίσης, κάθε θεματικής ενότητας δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκομένους να κάνουν ερωτήσεις. Το Συνέδριο θα συνεχιστεί και το Σάββατο με τεχνική εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Επιδαύρου. Το πρωί του Σαββάτου, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν στην πράξη πως γίνεται η επιθεώρηση ενός νεφελοψεκαστήρα καθώς και η ρύθμισή του, ενώ στη συνέχεια θα γίνει επιθεώρηση σε τρία μηχανήματα ψεκασμού ειδικού τύπου (για κοκκώδη φυτοφάρμακα)που ήρθαν αποκλειστικά για αυτό το σκοπό από Ιταλία και Ολλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΑγροΤύπος, συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτοτεχνολογίας το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε στενή συνεργασία με το εργαστήριο αναφοράς για την επιθεώρηση PAE στην Ελλάδα, τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Πηγή: agrotypos.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd