Σταφίδα: Μεγάλη η ζήτηση , στον πάτο η παραγωγή

Με προβλήματα διεξήχθη φέτος η σταφιδοπαραγωγή, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο βροχερός καιρός που επικράτησε κατά την καλλιέργεια διαδέχθηκε την περσινή ανομβρία, προκαλώντας προβλήματα.

«Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη, έφτασε και το 50%» εκτίμησε ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, «ενώ σε ορισμένα κτήματα δεν μπήκαν καθόλου να τρυγήσουν, αφού δεν υπήρχε αντικείμενο», σημείωσε. Προβλήματα προκλήθηκαν και στις εξαγωγές, καθώς «παρόλο που οι παραγγελίες από το εξωτερικό είναι μεγάλες, δυστυχώς δεν υπάρχει εμπόρευμα για να γίνουν».

«Η Ένωση έχει παραλάβει αυτήν τη στιγμή 300 τόνους, ενώ πέρσι μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε παραλάβει 500», δήλωσε ο διευθυντής, Γιάννης Πάζιος, εν αναμονή και της τελικής αποτίμησης των ζημιών. «Η ζήτηση είναι δεδομένη πια από τις αγορές του εξωτερικού, είναι δεδομένη όμως και η μείωση της παραγωγής», παρατήρησε ο ίδιος.

Μείωση της καλλιέργειας

«Η παραγωγή της Πελοποννήσου ανέρχεται στους 20.000 τόνους, όταν παλαιότερα μόνο η Μεσσηνία έδινε περίπου 25.000 τόνους» δήλωσε ο κ. Πάζιος, επισημαίνοντας ότι «εκτός από τα προβλήματα του καιρού, και η επί σειρά ετών χαμηλή τιμή της σταφίδας οδήγησε πολλούς παραγωγούς στην έξοδο από την καλλιέργεια, αφού κρίθηκε ως ασύμφορη λόγω του υψηλού κόστους». Ενδεικτικό στοιχείο της έλλειψης πρώτης ύλης του 2017 ήταν και η ακύρωση συμβολαίων με την Παναιγιάλειο Ένωση, που ξεπερνούσαν τους 5.000 τόνους.

Στα αρνητικά της υπόθεσης ήταν και η απόφαση μόλις πέρυσι να ενταχθεί η σταφίδα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σε αντίθεση με την επιδότηση της ελιάς. Τη δεκαετία του ‘80 με τις επιδοτήσεις να σημαδεύουν την ελιά ουσιαστικά η σταφίδα εκτοπίσθηκε, καθιστώντας κρίσιμη την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας για τη διατήρηση του προϊόντος. «Αν θέλει η Πολιτεία να αλλάξει το σκηνικό της παραγωγής στη μαύρη σταφίδα, οφείλει να επιδοτήσει την αναδιάρθρωση, αφού είναι απίθανο κάποιος σήμερα να αναλάβει το κόστος μίας τέτοιας προσπάθειας, που θα αποδώσει καρπούς μετά από τρία χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Πάζιος. Ωστόσο, και η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της μείωσης της καλλιέργειας στις παραγωγικές αυτές περιοχές.

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά η μαύρη σταφίδα από φέτος

Ίσως από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την προστασία της σταφίδας και την προοπτική της, είναι το γεγονός ότι από φέτος, η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα έχει ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δίνοντας νέα δυναμική στο προϊόν. Ένα προϊόν με πολύ σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, όπως καταδεικνύουν μελέτες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Έχασε σε ποσότητες, κέρδισε σε τιμή


Με το 90% του προϊόντος να ακολουθεί εξαγωγική πορεία, κύριους παραλήπτες της ελληνικής παραγωγής αποτελούν πρωτίστως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Το πρόβλημα των μειωμένων ποσοτήτων φαίνεται να ευνόησε την τιμή, η οποία «ξεκίνησε από το 1,40 ευρώ/κιλό και με την εκκαθάριση αναμένεται να φθάσει το 1,50, όταν το 2017 έκλεισε στο 1,10» δήλωσε ο κ. Πάζιος. «Γενικότερα, όμως, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ποσότητες που απαιτούνται όχι μόνο στον νομό, αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο, όπου παράγεται σταφίδα», επεσήμανε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», προσφέρει έως 130.000 ευρώ ανά έτος και για τέσσερα χρόνια σε προτάσεις δράσης COST

  • Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

  • Η ουρία συντέθηκε για πρώτη φορά από το Γερμανό χημικό Friedrich Wöhler το 1828. Πριν από αυτό το διάστημα, οι μοναδικές οργανικές πηγές αζώτου για το έδαφος ήταν τα ούρα, η κοπριά και τα κομπόστ.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd