Μεγάλες οι ζημιές στα σταφύλια του Παγγαίου

Με σημαντικά προβλήματα συνεχίζει να εξελίσσεται η εξαγωγική διαδικασία για τα σταφύλια που καλλιεργούνται στον δήμο Παγγαίου.

 

Μιλώντας στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Παπαμερής, τόνισε ότι οι άκαιρες βροχοπτώσεις και οι συνεχόμενα υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στη φυτοπροστασία των σταφυλιών, όλων των ποικιλιών.

Ασυγκόμιστο το 60% της ποικιλίας βικτόρια – Στα 80 με 90 λεπτά η τιμή για τις υπό κάλυψη σουλτανίνες

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαμερή, τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστη η ποικιλία βικτόρια, καθώς μέχρι και σήμερα τα περισσότερα κτήματα (ποσοστό περίπου 60%) σε Ποδοχώρι και Πλατανότοπο κυρίως δεν έχουν ακόμη συγκομιστεί.

Όσον αφορά την περίφημη ποικιλία σουλτανίνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή των αμπελιών που είναι χωρίς κάλυψη με τις τιμές διάθεσής τους να κυμαίνονται από 60 μέχρι και 70 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά τις υπό κάλυψη σουλτανίνες αυτή τη στιγμή η διάθεσή τους γίνεται προς 80 με 90 λεπτά το κιλό, ενώ για όσους παραγωγούς καταφέρουν να τα κρατήσουν περισσότερο τότε η τιμή θα ανεβεί ακόμη περισσότερο.

Οι τιμές για τα ιτάλια και τα ρεκλόπ – Καταστράφηκε το 90% των μοσχάτων!

Σε σχέση με την ποικιλία ιτάλια ο Κώστας Παπαμερής ανέφερε ότι τα χωρίς κάλυψη διατίθενται προς 60 λεπτά το κιλό, ενώ αυτά της ποικιλίας ρεκλόπ έχουν απορροφηθεί περίπου στα 70 λεπτά το κιλό.

Για τις νέες ποικιλίες, όπως η ara, δεν είναι ακόμη σαφές πως θα κινηθούν στις αγορές, αφού στην περιοχή μας υπάρχουν μικροποσότητες.

Πέρα από την ποικιλία βικτόρια όμως μεγάλη είναι η ζημιά που έχουν υποστεί τα μοσχάτα, καθώς σε ποσοστό 90% καταστράφηκαν κι έμειναν πάνω στα κλήματα!

«Ψαχνόμαστε ακόμη για τις δηλώσεις που αφορούν τις άκαιρες βροχοπτώσεις»

Ο κ. Παπαμερής υπογράμμισε ότι παρά τις προσπάθειες του ιδίου, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και του δημάρχου Παγγαίου, δεν προχωρά το θέμα των δηλώσεων για τις ζημιές.

«Τρέχουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχω ενημερώσει προσωπικά τον βουλευτή τον κ. Εμμανουηλίδη, ο οποίος μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. τον κ. Κουρεμπέ. Ζητάμε να ισχύσουν κι εδώ, όσα ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ακόμη ψαχνόμαστε για τις δηλώσεις που αφορούν τις άκαιρες βροχοπτώσεις. Θα πετάξουν τα σταφύλια οι παραγωγοί και παράλληλα δεν έχουμε δικαίωμα διπλής και τριπλής χρήσης. Μακάρι να γίνει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από το πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαμερής.

Πηγή: kavalawebnews.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», προσφέρει έως 130.000 ευρώ ανά έτος και για τέσσερα χρόνια σε προτάσεις δράσης COST

  • Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

  • Η ουρία συντέθηκε για πρώτη φορά από το Γερμανό χημικό Friedrich Wöhler το 1828. Πριν από αυτό το διάστημα, οι μοναδικές οργανικές πηγές αζώτου για το έδαφος ήταν τα ούρα, η κοπριά και τα κομπόστ.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd