Μεγάλες οι ζημιές στα σταφύλια του Παγγαίου

Με σημαντικά προβλήματα συνεχίζει να εξελίσσεται η εξαγωγική διαδικασία για τα σταφύλια που καλλιεργούνται στον δήμο Παγγαίου.

 

Μιλώντας στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Παπαμερής, τόνισε ότι οι άκαιρες βροχοπτώσεις και οι συνεχόμενα υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στη φυτοπροστασία των σταφυλιών, όλων των ποικιλιών.

Ασυγκόμιστο το 60% της ποικιλίας βικτόρια – Στα 80 με 90 λεπτά η τιμή για τις υπό κάλυψη σουλτανίνες

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαμερή, τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστη η ποικιλία βικτόρια, καθώς μέχρι και σήμερα τα περισσότερα κτήματα (ποσοστό περίπου 60%) σε Ποδοχώρι και Πλατανότοπο κυρίως δεν έχουν ακόμη συγκομιστεί.

Όσον αφορά την περίφημη ποικιλία σουλτανίνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή των αμπελιών που είναι χωρίς κάλυψη με τις τιμές διάθεσής τους να κυμαίνονται από 60 μέχρι και 70 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά τις υπό κάλυψη σουλτανίνες αυτή τη στιγμή η διάθεσή τους γίνεται προς 80 με 90 λεπτά το κιλό, ενώ για όσους παραγωγούς καταφέρουν να τα κρατήσουν περισσότερο τότε η τιμή θα ανεβεί ακόμη περισσότερο.

Οι τιμές για τα ιτάλια και τα ρεκλόπ – Καταστράφηκε το 90% των μοσχάτων!

Σε σχέση με την ποικιλία ιτάλια ο Κώστας Παπαμερής ανέφερε ότι τα χωρίς κάλυψη διατίθενται προς 60 λεπτά το κιλό, ενώ αυτά της ποικιλίας ρεκλόπ έχουν απορροφηθεί περίπου στα 70 λεπτά το κιλό.

Για τις νέες ποικιλίες, όπως η ara, δεν είναι ακόμη σαφές πως θα κινηθούν στις αγορές, αφού στην περιοχή μας υπάρχουν μικροποσότητες.

Πέρα από την ποικιλία βικτόρια όμως μεγάλη είναι η ζημιά που έχουν υποστεί τα μοσχάτα, καθώς σε ποσοστό 90% καταστράφηκαν κι έμειναν πάνω στα κλήματα!

«Ψαχνόμαστε ακόμη για τις δηλώσεις που αφορούν τις άκαιρες βροχοπτώσεις»

Ο κ. Παπαμερής υπογράμμισε ότι παρά τις προσπάθειες του ιδίου, του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και του δημάρχου Παγγαίου, δεν προχωρά το θέμα των δηλώσεων για τις ζημιές.

«Τρέχουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχω ενημερώσει προσωπικά τον βουλευτή τον κ. Εμμανουηλίδη, ο οποίος μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. τον κ. Κουρεμπέ. Ζητάμε να ισχύσουν κι εδώ, όσα ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ακόμη ψαχνόμαστε για τις δηλώσεις που αφορούν τις άκαιρες βροχοπτώσεις. Θα πετάξουν τα σταφύλια οι παραγωγοί και παράλληλα δεν έχουμε δικαίωμα διπλής και τριπλής χρήσης. Μακάρι να γίνει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από το πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαμερής.

Πηγή: kavalawebnews.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!