Και στην Μεσσηνία πολλοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους.

Στην… πίεση βρίσκεται η ελαιοκαλλιεργεια στη Μεσσηνία. Δάκος και χαμηλές τιμές επιτείνουν τον προβληματισμό, με τον πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας να παρεμβαίνει για τα ζητήματα αυτά.

 

Οι αστάθμητοι παράγοντες της αγοράς, η κλιματική αλλαγή αλλά κυρίως η απουσία κινήτρων για τον πρωτογενή τομέα από την Πολιτεία αποτελούν τα 3 μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες υπαίθριων προιόντων στη Τριφυλία αλλά και σε παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Έχουμε επισημάνει σε ρεπορτάζ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι 1ον η καθιέρωση εθνικής στρατηγικής για τα αγροτικά είδη και 2ον ο περιορισμός των αγροτών που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες καθώς καθίσταται ασύμφορες και μην ανταποδοτικές με υπέρογκους φόρους και ακριβά αγροτικά εφόδια.

Δυστυχώς ο συγκεκριμένος αντίκτυπος φαίνεται ήδη καθώς περίπου στα 150 στρέμματα ανέρχεται η υπαίθρια ντομάτα στα Φιλιατρά, η οποία το 2014 άγγιζε περίπου τα 1.000 στρέμματα. Από την μία ο καταστροφικός ιος της ντομάτας με το tuta absoluta αλλά κυρίως οι χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμματα λόγω αυξημένο κόστους καλλιέργειας οδηγούν στο περιορισμό του είδους. 

Παραγωγοί από τα Φιλιατρά επιβεβαιώνουν ότι αν και η τιμή για τους παραγωγούς ήταν αρχικά στα 80 λεπτά τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, μειώθηκε στα 45 λεπτά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει τον Σεπτέμβριο στα 70-75 λεπτά.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...

Η φετινή σεζόν προκάλεσε μείωση εισοδημάτων λόγω της τιμής παραγωγού, καθώς το αρμόδιο υπουργείο ενέκρινε αθρόες εισαγωγές το καλοκαίρι από τρίτες χώρες που σημαίνει ότι η αγορά κατακλύστηκε από ντομάτες άλλων χωρών και μη μετρήσιμης ποιότητας. Η απουσία εθνικής στρατηγικής και τα παχιά λόγια των κυβερνήσεων δεν ενίσχυσαν επομένως την εγχώρια παραγωγή, αλλά στην ουσία οδήγησαν σε αύξηση των εισαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι αν η χώρα μας χάσει το πλεονέκτημα της παραγωγής θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία όλων των οικονομικών βαθμίδων. 

Πηγή: kyparissianews.com

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», προσφέρει έως 130.000 ευρώ ανά έτος και για τέσσερα χρόνια σε προτάσεις δράσης COST

  • Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

  • Η ουρία συντέθηκε για πρώτη φορά από το Γερμανό χημικό Friedrich Wöhler το 1828. Πριν από αυτό το διάστημα, οι μοναδικές οργανικές πηγές αζώτου για το έδαφος ήταν τα ούρα, η κοπριά και τα κομπόστ.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!