Και στην Μεσσηνία πολλοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους.

Στην… πίεση βρίσκεται η ελαιοκαλλιεργεια στη Μεσσηνία. Δάκος και χαμηλές τιμές επιτείνουν τον προβληματισμό, με τον πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας να παρεμβαίνει για τα ζητήματα αυτά.

 

Οι αστάθμητοι παράγοντες της αγοράς, η κλιματική αλλαγή αλλά κυρίως η απουσία κινήτρων για τον πρωτογενή τομέα από την Πολιτεία αποτελούν τα 3 μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες υπαίθριων προιόντων στη Τριφυλία αλλά και σε παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Έχουμε επισημάνει σε ρεπορτάζ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι 1ον η καθιέρωση εθνικής στρατηγικής για τα αγροτικά είδη και 2ον ο περιορισμός των αγροτών που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες καθώς καθίσταται ασύμφορες και μην ανταποδοτικές με υπέρογκους φόρους και ακριβά αγροτικά εφόδια.

Δυστυχώς ο συγκεκριμένος αντίκτυπος φαίνεται ήδη καθώς περίπου στα 150 στρέμματα ανέρχεται η υπαίθρια ντομάτα στα Φιλιατρά, η οποία το 2014 άγγιζε περίπου τα 1.000 στρέμματα. Από την μία ο καταστροφικός ιος της ντομάτας με το tuta absoluta αλλά κυρίως οι χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμματα λόγω αυξημένο κόστους καλλιέργειας οδηγούν στο περιορισμό του είδους. 

Παραγωγοί από τα Φιλιατρά επιβεβαιώνουν ότι αν και η τιμή για τους παραγωγούς ήταν αρχικά στα 80 λεπτά τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, μειώθηκε στα 45 λεπτά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει τον Σεπτέμβριο στα 70-75 λεπτά.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...

Η φετινή σεζόν προκάλεσε μείωση εισοδημάτων λόγω της τιμής παραγωγού, καθώς το αρμόδιο υπουργείο ενέκρινε αθρόες εισαγωγές το καλοκαίρι από τρίτες χώρες που σημαίνει ότι η αγορά κατακλύστηκε από ντομάτες άλλων χωρών και μη μετρήσιμης ποιότητας. Η απουσία εθνικής στρατηγικής και τα παχιά λόγια των κυβερνήσεων δεν ενίσχυσαν επομένως την εγχώρια παραγωγή, αλλά στην ουσία οδήγησαν σε αύξηση των εισαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι αν η χώρα μας χάσει το πλεονέκτημα της παραγωγής θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία όλων των οικονομικών βαθμίδων. 

Πηγή: kyparissianews.com

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!