Ευρωβουλευτές ζητούν αλλαγές στην σήμανση του Μελιού

Πέντε επισημάνσεις και τροποποιήσεις στις διατάξεις που αφορούν την επισήμανση στις συσκευασίες μελιού, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εξαπάτησης και παραπλάνησης των καταναλωτών, προτείνουν τρία μέλη του Ευρωκοινοβουλίου από το Χριστιανοδημοκρατικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από την Κροατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

Τη σχετική πρόταση, όπως αναφέρεται στη διεθνή ιστοσελίδα IEG Policy, υπέβαλαν με ευκαιρία την έκθεση Γερμανίδας ευρωβουλευτή του ίδιου κόμματος, σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Στην πρώτη από αυτές, ασκούν κριτική στην οδηγία της ΕΕ για το μέλι (2001/110/ΕΕ), υπογραμμίζοντας ότι επιτρέπει την αντικατάσταση, όταν το μέλι προέρχεται από περισσότερα από ένα κράτη-μέλη ή από τρίτες χώρες, της υποχρεωτικής ένδειξης με τις φράσεις «μείγμα από μέλια ΕΕ», «μείγμα από μέλια εκτός ΕΕ» ή «μείγμα από μέλια ΕΕ και εκτός ΕΕ». Αυτές οι φράσεις «δεν είναι αρκούντως κατατοπιστικές ενδείξεις για τους καταναλωτές», τονίζουν.

«Πολλές συσκευασίες μελιού και έμποροι αυτήν τη στιγμή κάνουν κατάχρηση αυτού του τρόπου επισήμανσης, προκειμένου να αποκρύψουν την πραγματική χώρα προέλευσης, καθώς και το ποσοστό του μελιού που προέρχεται από την κάθε διαφορετική χώρα, καθώς οι καταναλωτές αποκτούν περισσότερες πληροφορίες και είναι δύσπιστοι απέναντι στα προϊόντα διατροφής από συγκεκριμένες χώρες», τονίζουν οι ευρωβουλευτές στη δεύτερη επισήμανσή τους.

Μία τρίτη παρατήρηση υπογραμμίζει ότι στην έκθεση για τις προοπτικές και τις προκλήσεις του τομέα της μελισσοκομίας –η οποία σύμφωνα με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή υιοθετήθηκε από την Κοινοβούλιο– «θεωρείται ότι αναγράφοντας στη συσκευασία την επισήμανση “μείγμα από μέλια ΕΕ”, “μείγμα από μέλια εκτός ΕΕ” και, κυρίως, “μείγμα από μέλια ΕΕ και εκτός ΕΕ”, αποκρύπτεται εντελώς η προέλευση του μελιού από τον καταναλωτή και, συνεπώς, δεν εκπληρώνονται οι αρχές της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του».

Οι τρεις ευρωβουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζουν ότι για τους παραπάνω λόγους πρέπει να αντικατασταθεί η ένδειξη «μείγμα από μέλια ΕΕ και εκτός ΕΕ» από μια άλλη, από την οποία ευκρινώς θα προκύπτει από ποια χώρα ή χώρες προέρχονται τα μέλια που χρησιμοποιήθηκαν και ότι θα αναγράφονται με φθίνουσα σειρά του ποσοστού που περιέχεται από την καθεμιά.

Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι η κατάσταση στην εσωτερική αγορά μελιού έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της συνεχιζόμενης εισαγωγής νοθευμένου μελιού, όπως προκύπτει από καταγγελίες ευρωπαϊκών και εθνικών οργανώσεων μελισσοκόμων.

Το μέλι ως συστατικό

Το πέμπτο σημείο που τονίζουν οι ευρωβουλευτές αφορά το κενό, όπως υποστηρίζουν, στη νομοθεσία, όταν πρόκειται για την επισήμανση μελιού ως συστατικού σε επεξεργασμένα προϊόντα, όπως δημητριακά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Ισχυρίζονται πως η ένδειξη «μέλι» μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές σε σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο του πωλούμενου προϊόντος, καθώς συχνά χρησιμοποιείται όταν ποσοστό πολύ μικρότερο του 50% των γλυκαντικών συστατικών του προϊόντος προέρχεται από μέλι.

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!