Ευρωβουλευτές ζητούν αλλαγές στην σήμανση του Μελιού

Πέντε επισημάνσεις και τροποποιήσεις στις διατάξεις που αφορούν την επισήμανση στις συσκευασίες μελιού, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εξαπάτησης και παραπλάνησης των καταναλωτών, προτείνουν τρία μέλη του Ευρωκοινοβουλίου από το Χριστιανοδημοκρατικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από την Κροατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

Τη σχετική πρόταση, όπως αναφέρεται στη διεθνή ιστοσελίδα IEG Policy, υπέβαλαν με ευκαιρία την έκθεση Γερμανίδας ευρωβουλευτή του ίδιου κόμματος, σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Στην πρώτη από αυτές, ασκούν κριτική στην οδηγία της ΕΕ για το μέλι (2001/110/ΕΕ), υπογραμμίζοντας ότι επιτρέπει την αντικατάσταση, όταν το μέλι προέρχεται από περισσότερα από ένα κράτη-μέλη ή από τρίτες χώρες, της υποχρεωτικής ένδειξης με τις φράσεις «μείγμα από μέλια ΕΕ», «μείγμα από μέλια εκτός ΕΕ» ή «μείγμα από μέλια ΕΕ και εκτός ΕΕ». Αυτές οι φράσεις «δεν είναι αρκούντως κατατοπιστικές ενδείξεις για τους καταναλωτές», τονίζουν.

«Πολλές συσκευασίες μελιού και έμποροι αυτήν τη στιγμή κάνουν κατάχρηση αυτού του τρόπου επισήμανσης, προκειμένου να αποκρύψουν την πραγματική χώρα προέλευσης, καθώς και το ποσοστό του μελιού που προέρχεται από την κάθε διαφορετική χώρα, καθώς οι καταναλωτές αποκτούν περισσότερες πληροφορίες και είναι δύσπιστοι απέναντι στα προϊόντα διατροφής από συγκεκριμένες χώρες», τονίζουν οι ευρωβουλευτές στη δεύτερη επισήμανσή τους.

Μία τρίτη παρατήρηση υπογραμμίζει ότι στην έκθεση για τις προοπτικές και τις προκλήσεις του τομέα της μελισσοκομίας –η οποία σύμφωνα με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή υιοθετήθηκε από την Κοινοβούλιο– «θεωρείται ότι αναγράφοντας στη συσκευασία την επισήμανση “μείγμα από μέλια ΕΕ”, “μείγμα από μέλια εκτός ΕΕ” και, κυρίως, “μείγμα από μέλια ΕΕ και εκτός ΕΕ”, αποκρύπτεται εντελώς η προέλευση του μελιού από τον καταναλωτή και, συνεπώς, δεν εκπληρώνονται οι αρχές της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του».

Οι τρεις ευρωβουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζουν ότι για τους παραπάνω λόγους πρέπει να αντικατασταθεί η ένδειξη «μείγμα από μέλια ΕΕ και εκτός ΕΕ» από μια άλλη, από την οποία ευκρινώς θα προκύπτει από ποια χώρα ή χώρες προέρχονται τα μέλια που χρησιμοποιήθηκαν και ότι θα αναγράφονται με φθίνουσα σειρά του ποσοστού που περιέχεται από την καθεμιά.

Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι η κατάσταση στην εσωτερική αγορά μελιού έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της συνεχιζόμενης εισαγωγής νοθευμένου μελιού, όπως προκύπτει από καταγγελίες ευρωπαϊκών και εθνικών οργανώσεων μελισσοκόμων.

Το μέλι ως συστατικό

Το πέμπτο σημείο που τονίζουν οι ευρωβουλευτές αφορά το κενό, όπως υποστηρίζουν, στη νομοθεσία, όταν πρόκειται για την επισήμανση μελιού ως συστατικού σε επεξεργασμένα προϊόντα, όπως δημητριακά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Ισχυρίζονται πως η ένδειξη «μέλι» μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές σε σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο του πωλούμενου προϊόντος, καθώς συχνά χρησιμοποιείται όταν ποσοστό πολύ μικρότερο του 50% των γλυκαντικών συστατικών του προϊόντος προέρχεται από μέλι.

 

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

  • Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στο σύνολό τους φαίνεται να έχουν θετική ματιά απέναντι στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Nielsen, την οποία επικαλείται το USDA σε έκθεσή

  • Το τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ως το πλέον ανθεκτικό εξαγωγικό προϊόν του κλάδου των τροφίμων, το οποίο μεγαλουργεί στις αγορές του εξωτερικού, στηριζόμενο στη μετρήσιμα πλεονεκτική ποιοτική του υπεροχή.

  • Περισσότεροι από 66.000 τόνοι παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων χρησιµοποιούνται από τους αγρότες στη Γαλλία κάθε χρόνο, σύµφωνα µε εκποµπή που προβλήθηκε στο κανάλι France 2, την οποία επικαλείται δηµοσίευµα της ιστοσελίδας Freshplaza. Τέτοια φυτοφάρµακα παραµένουν στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών, αναφέρθηκε, και έτσι µπορεί να καταλήξουν στα πιάτα µας.

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!