Γαλλία: Κάθε 2 ημέρες αυτοκτονεί και ένας Αγρότης

Ένας Γάλλος αγρότης αυτοκτονεί κατά μέσο όρο κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο γαλλικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

 

Η Ένωση Αγροτών της ΕΕ δήλωσε ότι αυτή η ανησυχητική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, τονίζοντας ότι η αγροτική κοινότητα αξίζει καλύτερη αναγνώριση.

Ειδικότερα, η έρευνα της Santé Publique France που καλύπτει την περίοδο 2010-2011, διαπιστώνει ότι «το ποσοστό θνησιμότητας των Γάλλων αγροτών εξαιτίας των αυτοκτονιών είναι 20% υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού και 30% μόνο για τους γαλακτοπαραγωγούς».

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας αγρότης αυτοκτονεί μέρα παρά μέρα, ειδικά άνδρες ηλικίας 45 έως 54 ετών.

Η Ouest-France ανέφερε ότι τα γεωργικά εισοδήματα είναι ήδη από τα χαμηλότερα στη χώρα (350 ευρώ το μήνα). Η μελέτη επισημαίνει, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών «παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των μηνών που οι τιμές του γάλακτος έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο».

Αναφερόμενος σε σχετική ανάλυση του 2017, ο Nicolas Deffontaines από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας (INRA) υπογράμμισε ότι ο αριθμός των μικροκαλλιεργητών που αυτοκτονούν είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τους αγρότες που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις.

Το εισόδημα των αγροτών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει συρρικνωθεί σημαντικά από διάφορους λόγους, που κυμαίνονται από την αστάθεια των τιμών έως την αύξηση των γενικών εξόδων και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι αναλυτές επιμένουν ότι πρέπει να παρασχεθεί περισσότερη στήριξη στους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περικοπή του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 κατά περίπου 5%, αλλά έδωσε προτεραιότητα στον πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει το εισόδημα των αγροτών και να αφήσει τους μικροκαλλιεργητές ανεπηρέαστους.

Ο Επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σε συνέντευξή του στη EURACTIV Ρουμανίας ότι η προτεραιότητά του ήταν «να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις άμεσες πληρωμές που αποτελούν αναγκαία στήριξη για το εισόδημα των γεωργών».

Εντούτοις, για τους αγρότες της ΕΕ αυτό δεν αρκεί, καθώς έχουν την αίσθηση ότι καλούνται να αναλάβουν περισσότερα καθήκοντα -όπως με τους αυστηρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος- χωρίς να λαμβάνουν την απαραίτητη αποζημίωση.

Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, σχολίασε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη γαλλική αγροτική κοινότητα αποτελούν «σοβαρή υπενθύμιση» των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι οικογένειές τους.

«Η βοήθεια προς τις αγροτικές οικογένειες είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν αντισταθμίζει την καταστροφική οικονομική κατάσταση και τις άδικες επιθέσεις στη γεωργία που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

«Οι Γάλλοι αγρότες, όπως και ολόκληρη η αγροτική κοινότητα της ΕΕ, αξίζουν καλύτερη αναγνώριση για τη σκληρή δουλειά τους».

Από Sarantis Michalopoulos | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd