Γαλλία: Κάθε 2 ημέρες αυτοκτονεί και ένας Αγρότης

Ένας Γάλλος αγρότης αυτοκτονεί κατά μέσο όρο κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο γαλλικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

 

Η Ένωση Αγροτών της ΕΕ δήλωσε ότι αυτή η ανησυχητική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, τονίζοντας ότι η αγροτική κοινότητα αξίζει καλύτερη αναγνώριση.

Ειδικότερα, η έρευνα της Santé Publique France που καλύπτει την περίοδο 2010-2011, διαπιστώνει ότι «το ποσοστό θνησιμότητας των Γάλλων αγροτών εξαιτίας των αυτοκτονιών είναι 20% υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού και 30% μόνο για τους γαλακτοπαραγωγούς».

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας αγρότης αυτοκτονεί μέρα παρά μέρα, ειδικά άνδρες ηλικίας 45 έως 54 ετών.

Η Ouest-France ανέφερε ότι τα γεωργικά εισοδήματα είναι ήδη από τα χαμηλότερα στη χώρα (350 ευρώ το μήνα). Η μελέτη επισημαίνει, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών «παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των μηνών που οι τιμές του γάλακτος έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο».

Αναφερόμενος σε σχετική ανάλυση του 2017, ο Nicolas Deffontaines από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας (INRA) υπογράμμισε ότι ο αριθμός των μικροκαλλιεργητών που αυτοκτονούν είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τους αγρότες που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις.

Το εισόδημα των αγροτών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει συρρικνωθεί σημαντικά από διάφορους λόγους, που κυμαίνονται από την αστάθεια των τιμών έως την αύξηση των γενικών εξόδων και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι αναλυτές επιμένουν ότι πρέπει να παρασχεθεί περισσότερη στήριξη στους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περικοπή του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 κατά περίπου 5%, αλλά έδωσε προτεραιότητα στον πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει το εισόδημα των αγροτών και να αφήσει τους μικροκαλλιεργητές ανεπηρέαστους.

Ο Επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σε συνέντευξή του στη EURACTIV Ρουμανίας ότι η προτεραιότητά του ήταν «να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις άμεσες πληρωμές που αποτελούν αναγκαία στήριξη για το εισόδημα των γεωργών».

Εντούτοις, για τους αγρότες της ΕΕ αυτό δεν αρκεί, καθώς έχουν την αίσθηση ότι καλούνται να αναλάβουν περισσότερα καθήκοντα -όπως με τους αυστηρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος- χωρίς να λαμβάνουν την απαραίτητη αποζημίωση.

Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, σχολίασε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη γαλλική αγροτική κοινότητα αποτελούν «σοβαρή υπενθύμιση» των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι οικογένειές τους.

«Η βοήθεια προς τις αγροτικές οικογένειες είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν αντισταθμίζει την καταστροφική οικονομική κατάσταση και τις άδικες επιθέσεις στη γεωργία που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

«Οι Γάλλοι αγρότες, όπως και ολόκληρη η αγροτική κοινότητα της ΕΕ, αξίζουν καλύτερη αναγνώριση για τη σκληρή δουλειά τους».

Από Sarantis Michalopoulos | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 επισκέπτες και ένα μέλος

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!