Αιτωλοακαρνανία: Ο Πλουσιότερος σε ύδατα Νομός, υποφέρει από την ανομβρία

Η παρατεταμένη ανομβρία έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια εισοδημάτων για τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου. 


Με τον πλέον δραματικό τρόπο και με απώλειες που δεν μπορεί εύκολα να υπολογιστούν επανέρχεται στην επικαιρότητα το τεράστιο πρόβλημα της μη αρδευόμενης καλλιεργήσιμης γης σε έναν νομό όπως η Αιτωλοακαρνανία, με το πλουσιότερο υδατικό απόθεμα της χώρας.


Παράλληλα, με δεδομένο ότι η αρδευτική περίοδος έχει προ πολλού τελειώσει, ακόμη και για τις εκτάσεις που (θεωρητικά) αρδεύονται, …το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Στην πραγματικότητα οι αγρότες εξαρτώνται απόλυτα από τις διαθέσεις του καιρού και η συνεχιζόμενη ανομβρία οδηγεί σε απόγνωση τόσο τους ελαιοπαραγωγούς όσο και τους κτηνοτρόφους.


Τους μεν πρώτους διότι ο καρπός που υπάρχει στα δέντρα έχει ζαρώσει (σταφιδιάσει) με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμος, αλλά ούτε και να μπορεί να κατευθυνθεί προς ελαιοποίηση, αφού έχει «στεγνώσει» εντελώς. Όσοι ξεκίνησαν νωρίς τη συλλογή πράσινου καρπού είναι και οι μόνοι που μπόρεσαν να διασφαλίσουν κάποιο εισόδημα.


Οι υπόλοιποι, είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, αφού ακόμη κι αν σήμερα βρέξει, μετράνε απώλειες, τόσο λόγω της διαφοράς στην τιμή όσο κυρίως απ’ το γεγονός ότι καταγράφεται τεράστια πτώση καρπού απ’ τα δέντρα, ο οποίος είναι μη αξιοποιήσιμος.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αγροτεμάχια, που αυτή την περίοδο θα έπρεπε να βρίσκονται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας της σποράς, αν όχι να την έχουν ήδη ολοκληρώσει, μένουν ακαλλιέργητα. Σημειώνουμε ότι οι χορτονομές στην Αιτωλοακαρνανία ξεπερνούν τις 170 χιλ. στρέμματα!


Πρόκειται για σπορές σε μηδική, κτηνοτροφικά λάχανα, τριφύλλια, χορτονομές λούπινου, βίκου, λιόλιουμ και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, αγριοτριφύλλια, λάφυρο τον κονδυλόριζο και τριγωνίσκο, βρώμη κτλ. κτλ.
Σε παλιότερο δημοσίευμα η Ένωση Αγρινίου έχει αναλυτικά παρουσιάσει την «ακτινογραφία» της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία, καταγράφοντας αναλυτικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ανά δήμο και τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ζωικού κεφαλαίου/εκτροφών.


Να σημειωθεί ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο πρωτοπόρος Νομός στις καλλιεργούμενες εκτάσεις (και µε την βιολογική μέθοδο), αλλά και ο Νομός στον οποίο βρίσκεται το 1/3 των κτηνοτρόφων της χώρας που εφαρμόζουν την βιολογική εκτροφή, γεγονός που προϋποθέτει τη σπορά τέτοιων καλλιεργειών.


Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται πως ακόμη κι αν βρέξει το επόμενο διάστημα, αν επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, ως είθισται από μήνα Νοέμβριο, η σπορά θα καταστραφεί, με όσες συνέπειες αυτό θα επιφέρει.

Πηγή: agropost.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!