520 έως 1.420% το κέρδος στην Καλαμών από το χωράφι στο ράφι (χύμα!!!)

Η ελληνική ελιά έχει συγκεκριμένη ποιότητα, απευθύνεται σε απαιτητικό κοινό και γι’ αυτό οι πωλήσεις της εμφανίζουν ανοδική τάση στις αγορές του εξωτερικού με τιμές ανάλογες πάντα.

 

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης προσβολής από τον δάκο, αναμένεται υποβαθμισμένη ποιότητα και μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό ως και 60%.

«Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μείωση της παραγωγής της ελιάς , η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες δάκος -ασθένειες ήτοι απότομες κλιματικές αλλαγές, όπως μεγάλες περίοδοι ξηρασίας και αύξηση της θερμοκρασίας»,κάνει την ζήτηση μεγάλη, διότι η ελιά δεν είναι μόνο νόστιμη, υγιεινή αλλά και όπλο της ελληνικής οικονομίας .

Αυτό που λείπει είναι η κατάλληλη οργάνωση των αγροτών στο ενδιάμεσο στάδιο, ώστε οι ελιές να φτάσουν διατηρώντας την ποιότητά τους και την τιμή τους και να μη γίνεται εκμετάλλευση του μόχθου τους. Οι τιμές να είναι προσιτές για τον καταναλωτή αφού αγοράζουν φτηνά να πωλούν και ανάλογα και ας ελπίσουμε οι διεπαγγελματικές να κάνουν σωστά την δουλειά τους και να είναι υπεύθυνοι για τις τιμές που θα ανακοινώνουν τα εργοστάσια ή μάλλον οι μεσίτες και οι εν λόγω έμποροι του κλάδου.

Γιατί δεν μπορεί η ελιά να ξεκινάει από το 1.40 καλαμών στο χωράφι και να καταλήγει στα 7 ευρώ στην εγχώρια αγορά και έως 20 ευρώ στο εξωτερικό (1420% κέρδος!!!) όταν πλέον οι περισσότεροι έμποροι αγοράζουν έτοιμες τις ελιές με την φύρα και μέσα στην άλμη όπως λένε στην πιάτσα τα παλιά και κάποιοι επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν εισαγωγές-βαφτίσεις και να τις ονοματίζουν ελληνικές και να σνομπάρουν τις ελληνικές.

Η αναφορά δεν είναι τυχαία

 

Πηγή: agropost.gr

Last modified on Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018 12:33

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!