Η Ανομβρία φέρνει μέτρα: Περισσότερα λεφτά σε αγρότες που παίρνουν μέτρα εξοικονόμησης νερού

Την αναγκαιότητα αύξησης των περιβαλλοντικών φιλοδοξιών της ΚΑΠ μετά το 2020 επανέλαβε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, από το βήμα του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

 

Ο κ. Χόγκαν αιτιολόγησε τη θέση αυτή, υποδεικνύοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες έγιναν εμφανείς αυτό το καλοκαίρι κυρίως μέσα από το έντονο κύμα καύσωνα και ξηρασίας που έπληξε την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Μετά από αυτό το καλοκαίρι, θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε πως η ΚΑΠ πρέπει να προσφέρει περισσότερες περιβαλλοντικές και κλιματικές φιλοδοξίες», τόνισε ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, εξηγώντας ότι η πολιτική πρέπει να συμβάλει στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη και την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως το νερό, το έδαφος και ο αέρας, και να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν, από το 2020 και στο εξής τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιλέγουν τη δική τους δέσμη υποχρεωτικών και εθελοντικών περιβαλλοντικών μέτρων για τους αγρότες τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται στους ενιαίους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Οι εκμεταλλεύσεις θα λαμβάνουν υψηλότερα ποσά ενίσχυσης ανάλογα με την κλιματική και την περιβαλλοντική φιλοδοξία των πρακτικών τους, με τους αγρότες ανά την ΕΕ να καλούνται να συμμορφωθούν σε ένα ετερόκλητο σύνολο περιβαλλοντικών μέτρων, προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη.

Με λίγα λόγια, ο μεν στόχος είναι κοινός, ωστόσο ο καθορισμός των μέσων για την επίτευξή του είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους.

Στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίασης του Συμβουλίου, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι κανείς δεν αρνείται πως η ΚΑΠ πρέπει να εντείνει τον ρόλο της στην προστασία του περιβάλλοντος, όμως «οι αγρότες χρειάζονται κίνητρα και όχι κυρώσεις, αν πρόκειται να εφαρμόσουν αγροπεριβαλλοντικά μέτρα».

Πηγή: ypaithros.gr / euractiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd