Αλλάζουν τα δεδομένα στην εξισωτική μετά το 2019 με τον κανονισμό της ΕΕ 1305

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης φέρνει ο νέος ορισμός τους όπως καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα οριστικοποιηθεί.

 

Μια πρώτη γεύση για όλα αυτά έδωσε στη Βουλή, ερωτώμενος από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Απαντώντας σ΄επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή τόνισε ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στην Κρήτη, με τις λιγότερες να συμβαίνουν στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο. Όπως εξήγησε, οι ορεινοί όγκοι θα παραμείνουν ως έχουν και θα ωφεληθούν περιοχές με βοσκοτόπια, όμως αναγκαστικά κάποιες περιοχές βγαίνουν εκτός, διότι δεν καλύπτουν τα κριτήρια του ορισμού, που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βασικά κριτήρια, πέρα από το γεωφυσικό ανάγλυφο, για το ποιοι θα παραμείνουν ή όχι θα είναι αν μία περιοχή έχει αποδόσεις μεγαλύτερες του μέσου όρου, οικονομικά κριτήρια σε επίπεδο νομού και έργα υποδομών. Περιοχές, που έχουν εγγειοβελτιωτικά έργα και υψηλότερες αποδόσεις στη γεωργία, φεύγουν από το χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, ενώ ωφελημένες βγαίνουν περιοχές με βοσκοτόπια, με στόχο τη βελτίωση των μεγεθών στην κτηνοτροφία.

Ο κ.Αραχωβίτης εξήγησε πως οι παραγωγοί θα πληρωθούν και το 2018 ως έχει, όμως, από την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν διορθώσεις. Ωφελημένες βγαίνουν πάντως και περιοχές που είχαν γεωργικές αποδόσεις χαμηλότερες του μέσου όρου.

Της Άννας Στεργίου / agropost.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd