FAO: Η κτηνοτροφία πρέπει να υποβληθεί σε ριζικό μετασχηματισμό

Απαραίτητος κρίνεται ο ριζικός μετασχηματισμός του κλάδου της κτηνοτροφίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου αυτός να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

 

Η ριζική αναδιάρθρωση της κτηνοτροφίας μπορεί να αποφέρει ένα ευρύτερο φάσμα πλεονεκτημάτων, εκτός από τον ρόλο που θα διαδραματίσει στην υλοποίηση της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών -με χρονοδιάγραμμα έως το 2030.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FAO, σε αυτό εντάσσεται η βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, η αύξηση της ενεργειακής προσβασιµότητας, η βελτίωση της ισότητας των φύλων και της περιβαλλοντικής διαχείρισης, η ενδυνάμωση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος δύναται να προσφέρει ώθηση στους διεθνείς στόχους βιωσιμότητας μέσα από τη μετατροπή των ζωικών αποβλήτων σε βιοαέριο, δηλαδή σε μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η σημασία διασφάλισης της συνεργασίας μεταξύ των ειδικών στους τομείς της ζωικής παραγωγής και της υγείας, των υπαλλήλων στον τομέα της δημόσιας υγείας και του εμπορικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας ζωοτροφών, για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη των ασθενειών των ζώων, η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία που συνδέονται με την κτηνοτροφία.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η ακατάλληλη, υπερβολική ή καταχρηστική χρήση αντιμικροβιακών στη ζωική παραγωγή συμβάλλει στην αύξηση της αντιμικροβιακής αντοχής στους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν ανθρώπινες μολύνσεις παγκοσμίως.

Πηγή: ypaithros.gr / euractiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd