FAO: Η κτηνοτροφία πρέπει να υποβληθεί σε ριζικό μετασχηματισμό

Απαραίτητος κρίνεται ο ριζικός μετασχηματισμός του κλάδου της κτηνοτροφίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου αυτός να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

 

Η ριζική αναδιάρθρωση της κτηνοτροφίας μπορεί να αποφέρει ένα ευρύτερο φάσμα πλεονεκτημάτων, εκτός από τον ρόλο που θα διαδραματίσει στην υλοποίηση της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών -με χρονοδιάγραμμα έως το 2030.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FAO, σε αυτό εντάσσεται η βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, η αύξηση της ενεργειακής προσβασιµότητας, η βελτίωση της ισότητας των φύλων και της περιβαλλοντικής διαχείρισης, η ενδυνάμωση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος δύναται να προσφέρει ώθηση στους διεθνείς στόχους βιωσιμότητας μέσα από τη μετατροπή των ζωικών αποβλήτων σε βιοαέριο, δηλαδή σε μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η σημασία διασφάλισης της συνεργασίας μεταξύ των ειδικών στους τομείς της ζωικής παραγωγής και της υγείας, των υπαλλήλων στον τομέα της δημόσιας υγείας και του εμπορικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας ζωοτροφών, για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη των ασθενειών των ζώων, η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία που συνδέονται με την κτηνοτροφία.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η ακατάλληλη, υπερβολική ή καταχρηστική χρήση αντιμικροβιακών στη ζωική παραγωγή συμβάλλει στην αύξηση της αντιμικροβιακής αντοχής στους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν ανθρώπινες μολύνσεις παγκοσμίως.

Πηγή: ypaithros.gr / euractiv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

  • Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά είναι αφιερωμένη η 5η επιστημονική συνάντηση ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης, που διοργανώνει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!