Ισπανία. Βάζουν GPS στις ελιές για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές. Πως γίνεται;

Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν οι ελιές με GPS, ιδέα που προέκυψε πρόσφατα από τους αγρότες της Grenada, ώστε να αποφευχθούν οι κλοπές στους ελαιώνες τους.

 

Έχει σχήμα στρογγυλό, πράσινου ή μαύρου χρώματος, παρόμοιο στην αφή και την όψη μίας ελιάς. Στη πραγματικότητα είναι ένας «κατάσκοπος» των ληστών με μία συσκευή ραδιοσυχνότητας κρυμμένη στο εσωτερικό της.

Ο Ricardo Cardenas, ο οικονομικός διευθυντής της AgroSecurity, εξηγεί πως «στο εσωτερικό του υπάρχει ένα τσιπ ραδιοσυχνότητας, που φέρει ένα μοναδικό κωδικό αναγνώρισης, που αναγνωρίζει με ακρίβεια τον ιδιοκτήτη και τον ελαιώνα στον οποίο έχει τοποθετηθεί».

Μία καινοτόμα ιδέα για την αποφυγή των κλοπών, καθώς το προηγούμενο έτος εκλάπησαν στην Jaen 255.000 κιλά ελιών. Αυτό το GPS είναι βιοδιασπώμενο και προβλέπεται να εμφυτευθεί και σε άλλα είδη φρούτων.

Η τιμή του κυμαίνεται στα 3 ευρώ το ένα και τοποθετείται στα κλαδιά όταν ο καρπός δεν έχει ακόμα ωριμάσει. Ο οικονομικός διευθυντής της AgroSecurity αναφέρει πως «σε έναν ιδιοκτήτη ενός ελαιώνα 1.000 ελαιοδένδρων, θα του κόστιζε 100 ευρώ».

Σε περίπτωση κλοπής, θα είναι εφικτό να τον εντοπίσει η Αστυνομία με ένα όπλο ραδιοσυχνότητας.
Πηγή: olivenews.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 206 επισκέπτες και 2 μέλη

Δωρεά στο e-geoponoi

Κέρασε μας ένα καφέ με 1,50 €Είσοδος μέλους

  

 

 

 

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd