Εσπερίδα για την Καλλιέργεια της Αραχίδας-Σέρρες 23.11.2018

Ο Προοδευτικός, Επιμορφωτικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουδιάς Σερρών,  το Παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών

 

σας προσκαλούν στην Ενημερωτική Εσπερίδα που διοργανώνουν με θέμα την «Καλλιέργεια της Αραχίδας (Φιστικιού)»

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής  κρίσης, τόσο σε ολόκληρη την χώρα όσο και στην Π.Ε. Σερρών, συντελείται με αργούς ρυθμούς μια σιωπηλή αναδιάρθρωση των καλλιεργειών η οποία στρέφεται σε εντατικότερες καλλιέργειες που θα αποφέρουν καλύτερο εισόδημα στον παραγωγό. Μια από αυτές τις καλλιέργειες είναι και αυτή της Αραχίδας (το λεγόμενο αράπικο φιστίκι) που ευδοκιμεί και καλλιεργείται σε χωράφια της Αμμουδιάς Σερρών με πολύ καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, που διοργανώνει πλέον την καθιερωμένη γιορτή του φιστικιού στην Αμμουδιά Σερρών, ζήτησε να γίνει μια υποστηρικτική για τους αγρότες επιστημονική εκδήλωση για την καλλιέργεια της Αραχίδας. Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε τόσο το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας όσο και η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Σερρών.   

Έτσι, συνδιοργανώνουμε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημοτικού σχολείου της Αμμουδιάς Σερρών, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00, με θεματολογία σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

18:30     Προσέλευση συμμετεχόντων

18:45     Χαιρετισμοί

19:00-19:20         «Εχθροί και Ασθένειες της Αραχίδας», Ιωάννης Μυλωνόπουλος - Γεωπόνος Φυτοπαθολόγος Msc, του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ Σερρών.

19:20-19:40         «Εδαφικές Απαιτήσεις, Θρέψη και Λίπανση της Καλλιέργειας της Αραχίδας», Δρ. Πρόδρομος Σαράτσης - Γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής παραγωγής, υπεύθυνος του εδαφολογικού εργαστηρίου της ΔΑΟΚ Σερρών.

19:40-20:00         «Σύσταση Ομάδων Παραγωγών - Νομικό πλαίσιο», Δημήτριος Παντελαίος - Γεωπόνος του τμήματος Φυτικής και Ζωικής παραγωγής της ΔΑΟΚ Σερρών.

20:00-20:20         Παρεμβάσεις εμπόρων αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην εμπορία του φιστικιού σχετικά με τις απαιτήσεις της αγοράς.

20:20-21:00         Ερωτήσεις - Συζήτηση

Η εκδήλωση αφορά όλους τους Αγρότες, Γεωτεχνικούς και Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή τους ενδιαφέρει η καλλιέργεια της αραχίδας.

Είσοδος ελεύθερη. 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του ΓΕΩΤΕ.Ε.

Ανατολικής Μακεδονίας

Ζαφείρης Μυστακίδης

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!