Μεσσηνία: Πάνω από 100.000.000 € η ζημιά στο λάδι της περιοχής

Δάκος και γλοισπόριο το υποβαθμίζουν στέλνοντάς το στα βιομηχανικά έλαια!

 

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται στην πιο καταστροφική για τη Μεσσηνιακή παραγωγή ελαιολάδου. Δυστυχώς όλες οι προβλέψεις για την πτωτική πορεία της παραγωγής και της ποιότητας του λαδιού φέτος επαληθεύονται! Οι κλιματολογικές συνθήκες (ζέστη αλλά κυρίως η υγρασία) σε συνδυασμό με την καθυστερημένη και ελλιπή επέμβαση (δακοπροστασία) επέτρεψαν στο δάκο αρχικά και στο γλοισπόριο στη συνέχεια να εξαφανίσουν στην κυριολεξία τον ελαιόκαρπο.

Μάλιστα, η εκτίμηση είναι ότι η απώλεια του εισοδήματος στο νομό θα φτάσει τα 100 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθέρια» εκτίμησε πως “η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από πρόπερσι, γιατί τώρα την κακή ποιότητα και τις ζημιές τις βιώνουμε από την αρχή της ελαιοπαραγωγής” και εξήγησε: “Ξεκινήσαμε από νωρίς, από τα τέλη Οκτωβρίου, με οξύτητες 1,3 και 1,4. Και το κακό είναι και στην ποιότητα και στην ποσότητα, αλλά και στις τιμές. Το μόνο καλό είναι η απόδοση. Αλλά δεν υπάρχουν εργάτες για να μαζέψει νωρίτερα ο κόσμος τις ελιές του και να σώσει ό,τι μπορεί”. Τέλος, ανέφερε πως “πολλοί παραγωγοί όταν βγάλουν τις ποσότητες ελαιολάδου και είναι υποβαθμισμένες, δεν πηγαίνουν να μαζέψουν τις υπόλοιπες ελιές τους, γιατί δεν τους συμφέρει”.

Πολύ καλή ποιότητα το λάδι των Γαργαλιάνων

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε ελαιοπαραγωγούς που έγινε από το διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο στους Γαργαλιάνους, την Παρασκευή το βράδυ, έγινε γνωστό πως το ελαιόλαδο των Γαργαλιάνων «σώζει» την παρτίδα καθώς διακρίνεται για τις χαμηλές οξύτητες, κατατάσσοντάς το στην τριάδα των καλύτερων ελαιολάδων πανελλαδικά.

Όχι στη χρήση σάκων

Ωστόσο, στην ομιλία του ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε πως η χρήση των σάκων κατά τη συγκομιδή θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς οι ελιές «ανάβουν», ενώ σε τεστ που έγινε τα αποτελέσματα έδειξαν πώς οι ίδιες ελιές είχαν δύο δέκατα μεγαλύτερη οξύτητα σε σχέση με αυτές που ήταν στα παραδοσιακά τσουβάλια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd