Νέος ιός χτύπησε τα κολοκυνθοειδή στην Ηλεία. Σε επιφυλακή οι αρχές

Ο ιός του «καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας Νέο Δελχί» (Tomato leaf curl New Delhi virus, ToLCNDV) εντοπίστηκε σε καλλιέργεια στην Ηλεία, όπως επιβεβαιώθηκε από την εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων φυτών κολοκυθιών του εργαστηρίου Ιολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

 

Ο ιός συμπεριλαμβάνεται στην Alert List του ΕPPO και βάσει αυτού θα διενεργηθούν επίσημες δειγματοληψίες στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων κατά επιβλαβών οργανισμών καραντίνας με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός στις προσβεβλημένες καλλιέργειες είναι η συστροφή και το κατσάρωμα των φύλλων, η λεύκανση των νευρώσεων και η ποικιλοχλώρωση, ο νανισμός των φυτών, με συνέπεια να παρουσιάζεται μειωμένη παραγωγή καρπών.

Σε περίπτωση που προσβάλλει κολοκυνθοειδή, παραμορφώνει το έλασμα, διογκώνει τις νευρώσεις, παρουσιάζεται μωσαϊκό, με αποτέλεσμα οι προσβεβλημένοι καρποί εμφανίζουν τραχύτητα και διαμήκεις ρωγμές. Ο ιός ToLCNDV μεταδίδεται αποκλειστικά με έντομα του είδους Bemisia tabaci (Hemiptera: Aleyrodidae)  αλευρώδης του καπνού, με έμμονο τρόπο. Το είδος είναι ενδημικό της περιοχής μας και σημαντικός εχθρός πολλών καλλιεργειών, ειδικότερα της τομάτας.

Όπως αναφέρει η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας, Μπέκι Σπυροπούλου, ο ιός αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ινδία το 1995 και είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας.

Σε εγρήγορση οι γεωπόνοι

Ο γεωπόνος Ξενοφώντας Γιαρμενίτης («Λιανός-Γιαρμενίτης ΙΚΕ»),  επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» τη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς πρόκειται για σχετικά καινούριο ιό.

«Δυστυχώς ο συγκεκριμένος ιός έχει εμφανιστεί και στην περιοχή μας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, ανεξάρτητα από την ονομασία του, δεν προσβάλλει μόνο τις τομάτες αλλά και άλλα είδη όπως τα κολοκυνθοειδή. Είναι ένας καινούριος ιός, συνεπώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα συμπτωμάτων -πέραν της βιβλιογραφίας- τουλάχιστον στην περιοχή μας, για αυτό και είμαστε σε πλήρη εγρήγορση παρακολουθώντας τον ιό», τόνισε ο κ. Γιαρμενίτης και και υπογράμμισε την ανάγκη  λήψης ορισμένων μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσής του.

«Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις αγρονομικού χαρακτήρα π.χ. απομάκρυνση υπολειμμάτων των προηγούμενων καλλιεργειών, εκρίζωση και απομάκρυνση των εντός της καλλιέργειας μολυσμένων φυτών κ.ά., ζιζανιοκτονία η οποιαδήποτε άλλη πρακτική για την καταστροφή των αυτοφυών φυτών, καταπολέμηση των φορέων με εντομοκτόνους ψεκασμούς, αλλά και βιολογική αντιμετώπιση, π.χ. εξαπολύοντας εντός της καλλιέργειας αρθρόποδα παράσιτα ή αρπακτικά των εντόμων φορέων των ιών», ανέφερε.

Πηγή: patrisnews.com

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!