Ιταλία: Το 60% των καταναλωτών ψωνίζει απευθείας από τους Αγρότες

Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια οι αγορές των αγροτών έχουν εξαπλωθεί στην Ιταλία και προσφέρουν μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική ευκαιρία, ακριβώς επειδή επιτρέπουν άμεσες επαφές μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, αναφέρει ο εταίρος της EURACTIV Sicilia Agricoltura.

 

Οι γεωργοί λαμβάνουν όλα τα οικονομικά οφέλη από την απευθείας πώληση χωρίς καμία διαμεσολάβηση που επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος. Οι καταναλωτές, από την άλλη πλευρά, έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή και να συναντήσουν τους παραγωγούς των προϊόντων που αγοράζουν.

Με αυτόν τον τρόπο, ανακαλύπτουν εκ νέου μια ανθρώπινη σύνδεση με τους παραγωγούς, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως διασφάλιση ποιότητας.

Η Coldiretti εγκαινίασε το 2008 το δίκτυο «Campagna Amica», το οποίο αποτελείται από πάνω από χίλιες αγροτικές αγορές στην Ιταλία.

Οι αγορές αγροτών δεν αντιπροσωπεύουν μόνο χώρους εμπορικών ανταλλαγών, αλλά και γνήσια σημεία συνάντησης όπου καθίσταται δυνατή η διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο

Η Ιταλία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο άμεσων πωλήσεων αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως, ξεπερνώντας τη Γαλλία και τις ΗΠΑ μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Coldiretti και της ιταλικής εταιρείας Ixè.

Σχεδόν έξι στους δέκα Ιταλούς αγόρασαν τοπικά προϊόντα απευθείας από τους αγρότες τουλάχιστον μία φορά το μήνα κατά το τελευταίο έτος.

«Όλα αυτά συνέβαλαν στη δημιουργία του εξαιρετικού δικτύου Campagna Amica, το οποίο περιλαμβάνει 130.000 ιταλικές εκμεταλλεύσεις που πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας», δήλωσε η Coldiretti.

Σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ιταλική ISMEA διαπιστώνει ότι οι δαπάνες των Ιταλών καταναλωτών στις αγορές αγροτών ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εμπειρία της Σικελίας

«Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Coldiretti Sicilia, Francesco Ferreri.

«Η συντόμευση της αλυσίδας εφοδιασμού σήμερα σημαίνει μεγαλύτερη εγγύηση, αλλά πάνω απ’ όλα βοηθά να διατηρηθεί ζωντανός ο οικονομικός τομέας», κατέληξε.

Παράλληλα με την εμπειρία της Campagna Amica, υπάρχουν πολλές άλλες πρωτοβουλίες που φέρνουν κοντά τους καταναλωτές και τους παραγωγούς τροφίμων. Ενδεικτικά, στο Παλέρμο υπάρχουν πολλές αγροτικές αγορές, ορισμένες από τις οποίες ανοίγουν σε καθημερινή βάση.

«Η ένωσή μας άνοιξε δύο αγορές: μια «κλασική» στα προάστια με εβδομαδιαίες πωλήσεις, και μια άλλη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης», εξήγησε ο πρόεδρος της αγοράς γεωργικών προϊόντων στο Παλέρμο, Francesco Scaglione.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι πολλοί ηλικιωμένοι μένουν στο κέντρο της πόλης και δυσκολεύονται να αγοράσουν και να καταναλώσουν φρέσκα προϊόντα, ενώ «εδώ είναι βέβαιοι ότι μπορούν να τα βρουν καθημερινά».

Πρόσφατος νόμος που εγκρίθηκε στη Σικελία αποσκοπεί στη διαφύλαξη των μικρών συστημάτων παραγωγής και της γεωργίας, εισάγοντας τη δυνατότητα μετατροπής, μεταποίησης και πώλησης προϊόντων εντός των ίδιων εταιρειών, καθώς και στις τοπικές αγορές.

Θα είναι ευθύνη των δήμων να προωθήσουν τη συντόμευση της αλυσίδας εφοδιασμού εντός της επικράτειάς τους, προκειμένου να ενθαρρύνουν την αγορά των προϊόντων με άμεση σχέση με την περιοχή παραγωγής τους και να εξασφαλίσουν επαρκή πληροφόρηση στους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα, την προέλευση και την εξειδίκευση.

Από Salvo Butera | Sicilia Agricoltura | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!