Eurostat: Διπλασιάστηκε μέσα σε μία 15ετία το ευρωπαϊκό εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων

Τον διπλασιασμό της αξίας των εισαγωγών και των εξαγωγών της σε αγροδιατροφικά προϊόντα έχει επιτύχει μέσα στην τελευταία 15ετία η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από νέα έκθεση της Eurostat.

 

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας αποτελούν άλλη μια επιβεβαίωση της αυξανόμενης δυναμικής της ΕΕ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ηγετική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.

Το 2017, η αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ιχθύων και άλλων υδρόβιων ζώων, ανήλθε σε 275 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 7,4% της συνολικής εμπορικής δραστηριότητας της ευρωπαϊκής κοινότητας. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο του 2002, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών, με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,2% και 4,7% αντίστοιχα.

Πέρυσι, η αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων ήταν κατανεμημένη σχεδόν ισομερώς μεταξύ των εξαγωγών (137 δισ. ευρώ ή 49,8%) και των εισαγωγών (138 δισ. ευρώ ή 50,2%), με τη μικρή όμως απόκλιση να ισοδυναμεί με εμπορικό έλλειμμα, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι απώλειες έχουν περιοριστεί σε καθοριστικό βαθμό κατά την τελευταία δεκαετία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ 2002 και 2006 το έλλειμμα κυμαινόταν από 14 έως 16 δισ. ευρώ, ενώ βρέθηκε ακόμη και στα 24,5 δισ. ευρώ το 2008, προτού μειωθεί δραστικά.

Τα εξαγώγιμα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αξία για την ΕΕ ήταν τα γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα και γιαούρτι) και τα αβγά, με 11,3 δισ. ευρώ, ενώ από κοντά ακολούθησαν το κρέας και τα παραπροϊόντα σφαγίων, με 10,3 δισ. ευρώ. Ως προς το κομμάτι των εισαγωγών, η ΕΕ δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα για φρούτα και καρπούς (20,4 δισ. ευρώ).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος αγροτικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ το 2017, με τη συνολική αξία των διμερών εμπορικών ροών να ανέρχεται σε 33,3 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν και τον κύριο εξαγωγικό προορισμό της ΕΕ, με την αξία των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού να ανέρχεται σε 22 δισ. ευρώ (16% επί της συνολικής αξίας των ευρωπαϊκών εξαγωγών τέτοιων προϊόντων). Από την άλλη, η ΕΕ εισήγαγε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα αξίας 11,4 δισ. ευρώ (8,2% επί των συνολικών αγροτικών εισαγωγών).

Η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με την αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τη χώρα της Άπω Ανατολής να ανέρχεται σε 11,1 δισ. ευρώ (8,1% επί των συνολικών εξαγωγών) και τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην ΕΕ να υπολογίζονται σε 6,7 δισ. ευρώ (4,9%).

Τέλος, οι περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές προέρχονται από τη Βραζιλία, με συνολική αξία ύψους 11,6 δισ. ευρώ (8,4% επί των συνολικών αγροτικών εισαγωγών).

 

Πηγές: euractiv.gr / ypaithros.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!