Προτάσεις για την Δακοκτονία μετά την φετινή καταστροφή

Πληθαίνουν οι φωνές στην Πελοπόννησο που ζητούν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων και άμεσων παρεμβάσεων, για να μην επαναληφθούν μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, όπως συνέβη φέτος.

 

Αργολίδα

Δεν είναι λίγοι όσοι καταθέτουν προτάσεις, με πρώτο τον Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αργολίδας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Τάσος Μπινιάρης, «η ελαιοσυλλογή του έτους 2018 – 2019 στην Αργολίδα, μας βρίσκει σε κατάσταση καταστροφής σε επίπεδο ποιότητας ελαιοκάρπου λόγω πτώσης, αλλά και σε επίπεδο ποιότητας λαδιού με πολλά οξέα λόγω ασυνήθιστα μεγάλων και ανεξέλεγκτων προσβολών από έντομα και μύκητες. Οι κόποι της χρονιάς δεν θα αμειφθούν και η υποβάθμιση της ποιότητας δυσχεραίνει την εμπορικότητα του ελαιολάδου μας. Αν δεν φροντίσουμε στο μέλλον την έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενειών, είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια να έρθουμε αντιμέτωπη με μία δεύτερη τέτοιου μεγέθους ζημιά».

Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αργολίδας επικεντρώνονται στα ακόλουθα σημεία. Όσον αφορά την αντιμετώπιση του δάκου:

 • Έγκαιρη πρόσληψη των τομεαρχών δακοκτονίας.
 • Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου διαγωνισμών ανάδειξης εργολάβων ψεκασμού.
 • Νομοθετική ρύθμιση έναρξης ψεκασμών, καθότι το έντομο δεν μπορεί να περιμένει.
 • Έγκαιρη κατανομή των απαιτούμενων πιστώσεων. Πρέπει να γίνεται από το προηγούμενο έτος ή το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του έτους εφαρμογής.
 • Αύξηση των πιστώσεων για τον Νομό Αργολίδας, καθώς υπάρχει ανάγκη αύξησης των απαιτούμενων εφαρμογών σε περισσότερους από τρεις δολωματικούς ψεκασμούς.
 • Εύρεση των αριθμών δέντρων ανά Δημοτικό Διαμέρισμα που συμμετέχει στη δακοκτονία με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και στη συνέχεια τεχνοοικονομικός προϋπολογισμός του έργου για την ποσότητα ΦΠΠ και του όγκου ψεκαστικού διαλύματος, για τις απαιτήσεις εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας. Μπορεί να γίνει καταμέτρηση των δέντρων και με d Έτσι, ο αριθμός των εφαρμογών ανά δημοτικό διαμέρισμα δεν θα εξαρτάται από το ύψος των πιστώσεων που εγκρίνει το υπουργείο, αλλά από τις εκάστοτε συλλήψεις δάκου.

Για τους μύκητες γλοιοσπόριο και κερκόσπορα, ο Σύλλογος προτείνει, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, να μελετηθούν λεπτομερέστερα, ώστε να καταλήξουν στους σωστούς χρόνους εφαρμογής και δόσεων ΦΠΠ.

«Εάν δεν είναι ολοκληρωμένη η προσπάθεια, δεν έχει νόημα να γίνεται. Μέχρι τώρα γίνεται μισή δουλειά και για τον λόγο αυτό διαμαρτύρονται όλοι. Υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί (π.χ. δάκος), που η εξέλιξή τους έχει να κάνει με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και όχι με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπινιάρης.

Μεσσηνία

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, εξηγεί πως ήταν μια πολύ πρώιμη χρονιά. «Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εργασίες έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα». Για το θέμα της αντιμετώπισης του δάκου, σημειώνει, ότι έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα η πρόσληψη του προσωπικού.

«Το δεύτερο πρόβλημα είναι η εμφάνιση του γλοιοσπόριου από το 2016 και μετά. Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και με το εργαστήριο φυτοπαθολογίας, καθώς και με την ομάδα του καθηγητή φαρμακολογίας κ. Αλιφέρη, στείλαμε δείγματα από όλη την περιοχή αλλά και τη Λακωνία, και απομονώσαμε τον μύκητα. Όμως, οι βροχές του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου δημιούργησαν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εκ νέου ανάπτυξή του. Οι ζημιές εμφανίστηκαν μετά τις βροχές και την υγρασία του Σεπτεμβρίου. Από εδώ και πέρα, λοιπόν, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πρώτη επέμβαση πρέπει να αρχίζει πριν από την άνθηση, η δεύτερη στο νεαρό καρπίδιο και μετά τα πρωτοβρόχια και πριν από την έναρξη της συγκομιδής, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοήσουν την προσβολή. Αυτές είναι οι τελικές εκτιμήσεις μας», τονίζει.

Με δεδομένο ότι η περιοχή της Τριφυλίας υπέστη τις μικρότερες ζημιές, ο κ. Παρασκευόπουλος επισημαίνει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι έγκυρη έγκριση του προγράμματος από το υπουργείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η έγκριση πρέπει να γίνεται από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους. «Δεύτερον, πρέπει να υπάρχουν διαγωνιστικές διαδικασίες για περισσότερα χρόνια (2-3). Επίσης απαραίτητη είναι η χρήση των GPS σε όλη την χώρα, και αν δεν είναι δυνατόν να είναι σε smartphone, τότε να εφαρμόζεται πάνω στα τρακτέρ με ειδικό λογισμικό. Η έγκριση προσωπικού πρέπει να είναι τελειωμένη ιστορία μέχρι το τέλος Απριλίου. Τέλος, να έχουμε τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στη διάθεσή μας, για όσες ποσότητες και αν χρειαστούν, στις αποθήκες μας. Όσο για τα οδοιπορικά, πρέπει να γίνει τροποποίηση, ώστε οι τομεάρχες να είναι αρκετές μέρες έξω», καταλήγει.

Πηγή: ypaithros.gr

 

Αγροτικές Ειδήσεις

 • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

 • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

 • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

 • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

 • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!