Μεγάλα προβλήματα από παγετό & χαλάζι στην Λακωνία

Σε απόγνωση βρίσκονται για μία ακόμα χρονιά οι παραγωγοί του Δ. Ευρώτα (κυρίως) και του Δ. Μονεμβασίας, από τις μεγάλες ζημιές που προξένησε στις καλλιέργειες η πρόσφατη επέλαση του παγετού, αλλά και η σφοδρή χαλαζόπτωση που «σάρωσε» τις παραπάνω περιοχές της Λακωνίας.

 

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει περίπου 30.000 έως 40.000 στρέμματα καλλιεργειών εσπεριδοειδών, όπως πορτοκάλι (κυρίως Βαλέντσια) και μανταρίνι, εκμηδενίζοντας την βασική πηγή εσόδων των κατοίκων της περιοχής. Την απελπισία των παραγωγών οξύνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή υφίσταται «χτύπημα» για τέταρτη συνεχή χρονιά από θεομηνία! Παραγωγοί ζητούν άμεση καταγραφή των ζημιών και κυρίως τάχιστη καταβολή των αποζημιώσεων από τους αρμόδιους φορείς.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας «Sparta Orange» τόνισε ότι «οι ζημιές είναι μεγάλες από παγετό, αλλά κυρίως από το χαλάζι που έπεσε τις προηγούμενες ημέρες στο Δήμο Ευρώτα, σε πολλές κοινότητες, όπου καλλιεργούνται μανταρίνια Ορτανίκ, Νόβα και πορτοκάλια Λανελέϊτ και Βαλέντσια. Το κακό είναι ότι στην περιοχή μας δεν είχε μπει κανείς στο χωράφι να μαζέψει, καθώς είμαστε όψιμοι, οπότε καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο παραγωγός Μιχάλης Καρούνης από τα Πακιά Δ. Μονεμβασίας επεσήμανε: «Ζημιά έχουμε και σε ορισμένες Κλημεντίνες, οι οποίες είχαν μείνει αδιάθετες». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «ο παγετός που έπεσε τα Θεοφάνεια έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι παγετοί τις επόμενες ημέρες και πολύ χαλάζι. Επιπλέον ζημιές εντοπίζεται στην περιοχή και σε λαδολιές -περιορισμένες βέβαια- που είχαν μείνει αμάζευτες».

Πηγή: lakonikos.gr  

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!