Αγρότες Μακεδονίας: Δεν μπορούμε χωρίς τους μετανάστες στα χωράφια

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι αγρότες της Μακεδονίας μετά τη δημοσίευση της απόφασης για την ίδρυση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), σε ολόκληρη την χώρα, που θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και την επιβολή προστίμων.

 

 Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών, «οι δενδροκαλλιεργητές έχουν μεγάλη ανάγκη για εργάτες γης την περίοδο της συγκομιδής».

«Στις άλλες περιοχές της χώρας οι παράνομα εισελθόντες μετανάστες, με νομοθετική ρύθμιση, μπορούν να πληρώνονται με εργόσημο. Όμως στην περιοχή της Μακεδονίας οι περισσότεροι εργάτες γης είναι Αλβανοί, που έρχονται με τουριστική βίζα και δεν μπορούν να έχουν εργόσημο.

Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια αυτό το πρόβλημα και δεν έχουμε βρει κάποιο άλλο τρόπο να κάνουμε τη συγκομιδή της παραγωγής στην περιοχή. Πέρσι είχαμε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο, ο οποίος μας υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Τώρα μαθαίνουμε (σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου) ότι τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), σε ολόκληρη την χώρα. Τα ΠΕΚΑ, θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

 Αυτό που θα γίνεται είναι να μας βάζουν να πληρώνουμε υψηλά πρόστιμα. Εμείς ζητάμε πρώτα να λυθεί το πρόβλημα των εργατών γης και μετά να προχωρήσουν σε ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία στα χωράφια».

 

Πηγές : Αγρότυπος / tastv.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

  • Υπογράφτηκαν σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

  • Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd