2.600 Δηλώσεις ζημιάς από τους Παραγωγούς στον ΕΛΓΑ Πάτρας από την τελευταία κακοκαιρία

Μόνο στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, περισσότερες από 1.800 στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι μεγαλύτερες ζημιές που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών, αλλά και σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων.

Ειδικότερα, στον Νομό Ηλείας, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που διήρκεσαν από τις 27 έως τις 29 Ιανουαρίου δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο έχει σχεδόν εξαφανιστεί, στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, όπως επίσης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κατοικίες, αποθήκες και αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων σημειώθηκαν μικρά ή μεγαλύτερα φαινόμενα κατολισθήσεων, πλημμυρών, καθιζήσεων, υπερχειλίσεων χειμάρρων, πτώσεων δέντρων, ρηγματώσεων στην οδοποιία, στις οποίες σύμφωνα με τις αυτοψίες των μηχανικών των πληγέντων δήμων απαιτείται μερική ή πλήρης αποκατάσταση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες έχουν κηρυχτεί 54 περιοχές στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ήλιδας και Ζαχάρως.

Η λίμνη επέστρεψε

Εν τω μεταξύ, σε… ενυδρείο έχουν μετατραπεί εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας στο ύψος του Επιταλίου, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Κάτω από τα νερά της πρώην λίμνης βρίσκονται εκατοντάδες στρέμματα με τριφύλλι, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί αγροτικά μηχανήματα, τα οποία βρίσκονταν στις πλημμυρισμένες εκτάσεις.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι αγρότες των περιοχών στις όχθες του Αλφειού ποταμού, καθώς δεκάδες στρέμματα με ελιές και πορτοκαλιές έχουν αφανιστεί από το πέρασμα των ορμητικών νερών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Last modified on Κυριακή, 10 Φεβρουάριος 2019 12:11

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
Our website is protected by DMC Firewall!