Το δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τους Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα

Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων, µια ηλεκτρονική βάση δεδοµένων και πληροφοριών στην οποία καταχωρίζονται οι ενεργές αγροτικές οργανώσεις, η τάση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, καθώς πολλές οργανώσεις ρυθµίζουν «τα του οίκου τους» για να εκπληρώσουν τα κριτήρια που θέτει το νέο θεσµικό πλαίσιο.

Σήµερα στο Μητρώο είναι εγγεγραµµένοι 750 «καθαροί» συνεταιρισµοί, ενώ ο αριθµός τους αναµένεται να αυξηθεί σηµαντικά έως το τέλος του έτους, µετά και την τροποποίηση ορισµένων κριτηρίων που έθεταν εµπόδια στην ένταξη σχηµάτων µε χαµηλή οικονοµική δραστηριότητα. Στόχος της τροποποίησης, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, είναι η διάσωση και η ανασυγκρότηση περίπου 200 αγροτικών συνεταιρισµών, οι οποίοι, σύµφωνα µε προηγούµενη υπουργική απόφαση, έπρεπε να εµφανίζουν κύκλο εργασιών τουλάχιστον 30.000 ή 10.000 ευρώ κατά µέσο όρο στην τριετία.

Όπως επισηµαίνεται από πηγές του υπουργείου, τα συγκεκριµένα οικονοµικά όρια κρίθηκαν αποτρεπτικά για «τη συνέχιση της δραστηριότητας αγροτικών συνεταιρισµών, οι οποίοι παρουσίαζαν προοπτικές ανάπτυξης και βασίζονταν στις συνεταιριστικές αξίες, αποκλείοντάς τους επίσης από τα προνόµια που έχουν νοµοθετηθεί».

Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται αρδευτικοί συνεταιρισµοί µε περιορισµένο περιθώριο αύξησης της διάθεσης νερού, αναγκαστικοί συνεταιρισµοί διαχειρίσεως κοινής χορτονοµής που δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα ή εµπορική ιδιότητα, συνεταιρισµοί προώθησης της προβατοτροφίας που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράµµατα, συνεταιρισµοί που ενοικιάζουν βοσκοτόπους και δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα, αλλά εξυπηρετούν τα µέλη και τις κοινότητές τους.

Παράταση


«Στόχος της κυβέρνησής µας είναι η αναβίωση των συνεταιρισµών και η ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήµατος, µε πραγµατικά οφέλη για την ελληνική οικονοµία» υποστηρίζουν στο υπουργείο της πλατείας Βάθη. Και προαναγγέλλουν αλλαγές στον νόµο 4384/2016, ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργίας Βαγγέλη Αποστόλου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Αραχωβίτης προτίθεται να παρατείνει την προθεσµία εναρµόνισης των καταστατικών των αγροτικών συνεταιρισµών και να παρατείνει την ηµεροµηνία υποβολής των τακτικών ετήσιων δηλώσεων στο Μητρώο, προκειµένου η υποβολή των οικονοµικών καταστάσεων να συµπίπτει µε την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κ.λπ. Επίσης, θα τροποποιήσει το υπάρχον θεσµικό πλαίσιο για τις Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις, ώστε να εγγράφονται όλες στο Μητρώο.

Με τις παραπάνω αλλαγές εκτιµάται πως θα ξεπεραστεί σηµαντικά ο αρχικός στόχος για ένταξη 800 ενεργών και υγιών συνεταιρισµών µέχρι το τέλος του 2019, ενώ αξίζει να σηµειωθεί πως αυτήν τη στιγµή τα «πρωτεία» στο Μητρώο κρατούν η Λάρισα µε 57 συνεταιρισµούς, το Ηράκλειο µε 42 και το Λασίθι µε 40. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ανάπτυξη των γυναικείων συνεταιρισµών, «λόγω του πολιτιστικού τους ρόλου, ως φορέων της γαστρονοµικής και χειροτεχνικής παράδοσης της χώρας, αλλά και ως πηγών εισοδήµατος για κατοίκους αποµακρυσµένων περιοχών».

Σήµερα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 100 γυναικείοι συνεταιρισµοί (εγγεγραµµένοι ή µη στο Μητρώο), ενώ δηµιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα (womenassociations.minagric.gr), µε στόχο την προβολή των προϊόντων των γυναικείων συνεταιρισµών. Ωστόσο, αν και έχει θεσµοθετηθεί ποσόστωση, η συµµετοχή τους στα όργανα διοίκησης του συνεταιριστικού κινήµατος είναι περιορισµένη: Σε σύνολο 690 συνεταιρισµών που διενήργησαν εκλογές µετά την εφαρµογή του νόµου 4384/2016, µόνο 19 έχουν πρόεδρο γυναίκα, ποσοστό που αντιστοιχεί µόλις 2,7%!

Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα Έθνος

 

Αγροτικές Ειδήσεις

  • Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στον δήμο Παγγαίο Καβάλας από το πέρασμα της σφοδρής χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Παρασκευής.

  • Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 “Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων”

  • Σε τροχιά "ανάστασης" φαίνεται πως έχουν µπει οι συνεταιρισµοί στη χώρα µας, βελτιώνοντας σταδιακά την αρνητική εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που είχε οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

  • Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2019, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α, κατά τη συνεδρίασή του στις 22/03/2019 με την με την αριθ. 42/22.3.2019 απόφασή του.

  • Τα τιμολόγια των αρδευτικών υπηρεσιών προσδιορίζονται από τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) και αυτό πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2019. Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ κ. Σωκράτης Φάμελλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και Προέδρους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Επίσης το «περιβαλλοντικό τέλος», δηλαδή η οικονομική συνεισφορά του τελικού χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος ύδατος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου, θα το τεκμηριώσει ο φορέας άρδευσης. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι πάροχοι των αρδευτικών υπηρεσιών πρέπει να υπολογίσουν το…

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd