Στους δρόμους οι ισπανοί ελαιοπαραγωγοί

Χιλιάδες αγρότες και ελαιοπαραγωγοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ανδαλουσίας για να διαδηλώσουν κατά της μειωμένης τιμής του ελαιόλαδου ζητώντας  μια «δίκαιη αύξηση τιμής».

Σύμφωνα με τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις UPA και COAG η κερδοσκοπία έχει κοστίσει στην Ανδαλουσία 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Να σημειώσουμε ότι φέτος η παραγωγή της έφθασε τους 1,45 εκ τόνους.

 Οι αγρότες έχουν δηλώσει ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα υποχωρήσουν. Δηλώνουν ότι θα διαδηλώσουν σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες αν χρειαστεί. «Χωρίς δίκαιες και αυξημένες τιμές, το λάδι πεθαίνει και δεν θα έχει ευνοϊκό μέλλον», δηλώνουν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων. 

 Η διαδήλωση είχε και πολιτική χροιά, με πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, προερχόμενα από παρατάξεις όπως του PSOE και του Forward Andalusia. Πολλοί δήμαρχοι έδωσαν επίσης το παρόν στις διαδηλώσεις, δίπλα στους πολίτες. Υψώθηκαν πανό με συνθήματα, με κυρίαρχο το «πολλοί κόποι, ελάχιστο κέρδος».

 Οι ελαιοκαλλιεργητές, επίσης, ζήτησαν τη βελτίωση του νόμου για την αγροδιατροφική αλυσίδα αξίας, καθώς και την ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτορρύθμισης του τομέα. Ο γενικός γραμματέας της UPA, Cobos εξήγησε ότι οι ελαιοπαραγωγοί πωλούν ελαιόλαδο με μέση τιμή τα 2 €/κιλό , ενώ ο καταναλωτής πληρώνει κατά μέσο όρο για το ελαιόλαδο αυτό από 3 έως 4 €/κιλό  στην Ισπανία και πάνω από 5 €/κιλό σε χώρες όπως η Ιταλία. Ουσιαστικά, η τιμή πώλησης στα κανάλια διανομής είναι υπερδιπλάσια από την τιμή που πωλούν το λάδι αυτό οι ελαιοπαραγωγοί. Δήλωσε, ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μεσάζοντες και κερδοσκόποι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον κλάδο.

Πηγή: agroinformacion.com / olivenews.gr

Αγροτικές Ειδήσεις

Οικονομία-Πολιτική

Ανθοκομικά Φυτά

Έρευνα

  • Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», προσφέρει έως 130.000 ευρώ ανά έτος και για τέσσερα χρόνια σε προτάσεις δράσης COST

  • Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

  • Η ουρία συντέθηκε για πρώτη φορά από το Γερμανό χημικό Friedrich Wöhler το 1828. Πριν από αυτό το διάστημα, οι μοναδικές οργανικές πηγές αζώτου για το έδαφος ήταν τα ούρα, η κοπριά και τα κομπόστ.

Περιβάλλον

Διατροφή

Δελτία Φυτοπροστασίας

  

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!